Mitrović: U ovoj godini očekuje se dolazak više od 60.000 migranata u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Bosnu i Hercegovinu bi u ovoj godini trebalo da uđe više od 60.000 migranata, dok ih je u prošloj godini bilo ukupno 24.000 – rekao je ombudsmen za ljudska prava u BiH Ljubinko Mitrović.

U više od 98 posto slučajeva, kako je naveo, bili su bez ikakvih identifikacionih dokumenata, a ulazili su na mjestima koja nisu predviđena za prelazak bh. granice.

Predstavljajući u Narodnoj skupštini Republike Srpske specijalni izvještaj o stanju u oblasti migracija, Mitrović je naveo da oko 25 posto ovih osoba dolazi iz Sirije, a u gotovo 80 posto slučajeva su ekonomski migranti iz Pakistana, Irana, Iraka, Libije i Afganistana.

Službenici Ombudsmena za ljudska prava BiH obišli su sve lokacije gdje se nalaze migranti u BiH, a u preporukama iniciraju povećanje efikasnosti nadzora i kontrole granice, ulaska i boravka stranaca i podizanje na viši nivo zaštite bezbjednosti građana BiH, kao i osiguranje adekvatnih prava za migrante.

– Najave su jako pesimistične. Upravljajmo krizom ili će u suprotnom ona upravljati nama – naglasio je Mitrović i pozvao na reagovanje svih nivoa vlasti kako bi se adekvatno suočili sa ovim, kako ga je nazvao, izuzetno ozbiljnim problemom.