23 C
Tuzla
22.05.2022.

Mitrović u Tirani potpisao memorandum o mapi puta za 5G mrežu

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović boravio je danas u radnoj posjeti Albaniji povodom održavanja Digitalnog samita u Tirani gdje je učestovao na ministarskom panelu o Digitalnoj agendi za zapadni Balkan.

Mitrović je, nakon usvajanja, potpisao Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu zapadnog Balkana i Memorandum o razumijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju šest ekonomija zapadnog Balkana.

Također, pohvalio je napore kolega ispred svih ekonomija, koji su predvođeni timom Vijeća za regionalnu saradnju, naporno i vrijedno radili proteklih mjeseci na aktivnostima iz Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski razvoj zapadnog Balkana, razvijajući i unapređujući komponentu “digitalne integracije”, kao i na organizaciji Digitalnog samita, koji je postao ključni regionalni godišnji IT događaj.

– Bosna i Hercegovina podržava regionalni ekonomski razvoj i saradnju svih šest ekonomija zapadnog Balkana. Također, želim istaći da Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine intenzivno i užurbano radi na postavljanju što boljih temelja u smislu kvalitetnog zakonodavstva, u skladu sa najboljim praksama iz EU, kako bi procesi digitalne transformacije bili što kvalitetnije provođeni i kako bi bio praćen tehnološki napredak i razvoj – rekao je Mitrović.

Dodao da današnje okupljanje u okviru Digitalnog samita 2020, te davanje podrške planiranim memorandumima, otvara vrata ka boljoj regionalnoj saradnji i unapređenju procesa u okviru oblasti digitalne integracije tj. transformacije.

Na kraju svog izlaganja, Mitrović je naglasio da su svi građani u regionu zapadnog Balkana ti za koje zapravo treba razvijati ekonomije i njihova tržišta, povećati toleranciju i saradnju za osiguranje boljeg društvenog i ekonomskog prosperiteta, da treba zaštititi potrošače, podići nivo konkurentnosti i transparentnosti na tržištu, povećati tržišno natjecanje, posebno u domenu digitalne integracije i transformacije, a sve na temelju jednakosti i uzajamne dobrobiti, kako bi spriječili odlazak mladih kvalificiranih kadrova.

Digitalni samit zapadnog Balkana dio je Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su podržali lideri iz regiona u Trstu 2017. Samit se naslanja na iskustvo regionalnog dijaloga na visokom nivou o digitalnoj transformaciji, u okviru Berlinskog procesa.

Mitrović je održao bilateralni sastanak s ministricom javne uprave Crne Gore Suzanom Pribilović na kojem su razgovarali o memorandumima koji trebaju biti potpisani, elektronskom potpisu i situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

POSLJEDNJE DODANO