Sud odlučio: Mittal, Bhatacharyya i Dash na slobodi nakon što plate 24 miliona KM

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Kantonalni sud u Tuzli donio je Rješenje kojim se prihvata kaucija u iznosu od 24 miliona KM za puštanje iz pritvora predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a Pramoda Mittala i njegova dva bliska saradnika Rajiba Dasha i Paramesha Bhattacharyya.

Postupajući kantonalni tužilac Ćazim Serhatlić za RTV Slon kazao je da je Kantonalni sud u Tuzli donio rješenje kojim se prihvata ranije upućeni zahtjev, naglasivši da će više informacija o ovome biti poznato naknadno.

“Oni moraju prvo uplatiti 11 miliona eura na ime obezbjeđenja imovinsko-pravnih zahtjeva. Potom milion da uplati Mittal, ostala dvojica ukupno 500.00 eura jemstva. Kada oni sve to uplate i ispune uslove onda im se ukida pritvor, a izrečene su im i mjere zabrane. Mittalu je izrečena zabrana da do kraja postupka bude predsjednik Nadzornog odbora, a njegovim saučesnicima da obavljaju funkcije koje su do sada obavljali” – kazao je Rifat Konjić, član tima odbrane.

Tužilaštvo TK Pramoda Mittala, zatim, člana Nadzornog odbora GIKIL-a Rajiba Dasa i generalnog direktora lukavačke kompanije Paramesha Bhattacharyya tereti za počinjenje krivičnog djela organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju.