Mittal, Daš i Batašari osumnjičeni da su GIKIL- u nanijeli višemilionsku materijalnu štetu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Nakon niza istražnih mjera i radnji, poduzimanih tokom dužeg vremenskog perioda, policijski službenici Uprave policije MUP TK-a/Sektora krim. policije – Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona, a postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, izvršeni su pretresi prostorija i vozila, na području Lukavca i Tuzle, koje koriste osumnjičeni Pramod Mittal predsjednik Nadzornog odbora u pravnom licu “GIKIL” d.o.o. Lukavac, Rajib Daš, član Nadzornog odbora “GIKIL” d.o.o. Lukavac i Parameš Batašarij, generalni direktor pravnog lica “Gikil” d.o.o. Lukavac, sva trojica državljani Indije.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, tablet, notesi, razna dokumentacija i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem više krivičnih djela. Određena dokumentacija izuzeta je i iz službenih prostorija pravnog lica “GIKIL” d.o.o. Lukavac.

Nakon izvršenih pretresa, te izuzimanja određenih predmeta i dokumentacije, navedenim osobama je oduzeta sloboda, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Organizovani kriminal iz člana 342. stav 2. i 3. Krivičnog zakona FBiH, u vezi sa krivičnim djelima: produženo krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, te Zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju iz člana 247. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, te time nanijeli višemilionsku materijalnu štetu pravnom licu “Gikil” d.o.o. Lukavac.

Osumnjičeni će uz Izvještaj biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.