Zbog neispunjavanja obećanja: Mještani naselja Mandići blokirali deponiju

Zbog neispunjavanja obećanja: Mještani naselja Mandići blokirali deponiju

Objavio: -

Nakon što smo u našoj informativnoj emisiji Crno i bijelo početkom ove sedmice emitovali prilog „Kako se grade putevi u Tuzli?“ koji govori o problemima mještana u naselju Mandići, Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla, reagovala je i poslala ekipu na teren. No, nije se započela gradnja novog puta kroz rudničko zemljište na koju mještani čekaju već više od četiri godine, već je počela sanacija postojećeg puta kroz ovo naselje. Skinut je dio asfalta, što nije uvjerilo mještane u dobre namjere Gradske uprave, te su zbog neispunjavanja obećanja, danas odlučili blokirati ulaz u deponiju Desetine.

„Mi smo tu da skrenemo pažnju javnosti na problem naselja Mandići koje nema ama baš nikakav put. U zimskom periodu mi smo potpuno odsječeni, zato što je taj put i strm i uzak i izrovljen. Ne dolazi ni autobus, ne dolazi Komunalna služba, nema mogućnosti da dođe ni Hitna pomoć niti Vatrogasci i tako dalje”, kazao je Hamid Tučić – predsjednik Zbora građana u naselju Mandići

Iako su prvi radovi na terenu počeli prvi put ove sedmice, tj. nakon skoro četrdeset godina od kako je put napravljen uopšte, ali i nakon što je emitovan naš prilog, iz Gradske uprave tvrde da je u pitanju slučajnost.

„To su redovne aktivnosti koje mi radimo svake godine na održavanju puteva, kada izaberemo izvođača na održavanju infrastrukture“, tvrdi Milan Čolić – šef Odjeljenja za poslove mjesnih zajednica Grada Tuzla

Mještani ovog gradskog naselja navode da Gradska uprava tvrdi kako je za ovaj put završen projekat i urbanistička saglasnost. Nakon što su dobili i odobrenje iz Rudnika Soli, obezbijeđena su i sredstva, pa i pored toga radovi na izgradnji novog puta još uvijek nisu započeli.

„Gradska administracija izmišlja probleme kako bi opstruirala izvođenje radova, da se pređe u zimski period. Sve je obezbijeđeno i pare i projekat i saglasnost i mi ne vidimo razloga da se to do sada nije počelo raditi, međutim Gradska administracija to konstatno opstruira i mi nismo imali više izbora“, kaže Tučić.

„Ovo je opravdan bunt građana, odnosno mirni protesti. Ovo traje već godinama. Moram naglasiti i da je Savjet u više navrata potvrdio da stoji iza projekta izgradnje puta kroz Rudnik soli. U posljednje vrijeme bilo je pritisaka iz Komunalne službe da se Savjet ogradi, međutim mi to nismo učinili”, rekao nam je Nesib Zonić – član Savjeta MZ Tušanj
Iz gradske Službe za komunalne poslove ističu da je najvažnije da sredstva za rekonstrukciju ovog puta postoje, te da oni neće biti usmjereni u neke druge projekte.

„Trebamo samo da ispoštujemo sve zakonske procedure projekta koji mora biti revidiran nakon čega ćemo raspisati javni tender za izvođenje radova i teško je reći koliko će taj postupak javne nabavke trajati. Ja mislim da je projekat u završnoj fazi i sve informacije će imati i Savjet mjesne zajednice i Zbor građana“, poručio je Čolić iz Gradske uprave.

Ukoliko se problemi ovih mještana uskoro ne riješe, odnosno ako niko iz Gradske uprave ne izađe na teren i ne ponudi rješenje, stanovnici ovog naselja poručuju da će, ako treba, pored deponije Desetine koja im je svakako u komšiluku, a na koju se odlaže otpad svih građana ovog grada, napraviti i šatorsko naselje. Kamionima sa gradskim otpadom neće dozvoliti prolaz na deponiju.

„Ako ne, naš sljedeći korak je bojkot izbora. Mi ćemo organizovati protestni zbor na dan izbora u blizini glasačkog mjesta. Pozvat ćemo svoje sugrađane da niko više ne glasa, jer nemamo više za koga glasati, svi su nas lagali, lažu i dan danas, tako da nam je i to jedan od koraka“, zaključio je na kraju Tučić.

Tvrde da je njihov današnji potez bio samo upozorenje, a razišli su se danas uz poruku da laži više ne tolerišu, baš kao ni ignorantski odnos koji je danas prema njima pokazala Gradska uprava. Za narednu sedmicu su najavili novi Zbor građana na kojem će odlučiti koji je njihov sljedeći korak.