Mladi u Tuzli osmislili pojas za trudnice – ”Tražimo rješenja za probleme…”

Foto: radiosarajevo.ba
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Tuzli će tokom ovog ljeta biti otvorena prva bosanskohercegovačka kompanija za proizvodnju pomagala trudnicama. Kenan Taletović, Ivan Čagalj i Benjamin Kadirić, studenti Mašinskog fakulteta u Tuzli pokrenuli su ovaj projekat, a za sada su na dobrom putu. O kakvim talentima se radi govori i činjenica da su oni pobjednici Start up Challenge u Sarajevu. To im je, kažu oni, bio veliki podstrek za dodatni rad na samoj inovaciji.

”Mi smo kao tim razmatrali nekoliko ideja i ova nam se svidjela kao najinovativnija. Istražili smo na internetu… vidjeli smo da ova ideja nije dostupna na internetu i krenuli smo ka realizaciji” – kaže Ivan Čegalj.

Beltsy – pojas za trudnice tokom vožnje je njihova ideja. Ona će olakšati trudnicama vožnju automobilom jer se donji kaiš sigurnosnog pojasa premosti na gornji, te tako oslobodi trudnicu od pritiska na stomak.

”Namjena proizvoda je da ukloni pritisak koji stvara donji dio sigurnosnog pojasa na trbuh trudnice, vezivanjem u čvrsti čvor sa gornjim dijelom sigurnosnog pojasa da se poveća sigurnost trudnice i da učini putovanje ugodnijim”  – dodaje Ivan.

No, osim ove inovativne ideje mladi imaju i sasvim nove zamisli, kaže nam Benjamin Kadirić, jedan od inovatora.

”Pored ove ideje imamo još tri ideje. Jedna od njih je pametna alatna kutija za koju smo osvojili nagrade na dva takmičenja. Jedno je u Francuskoj, a drugo je pet hiljada KM u Banjaluci na kongresu za mlade. Na ove ideje ćemo se fokusirati i vidjet ćemo dokle će to ići” – rekao je Benjamin.

Najveći potencijal za konačnu realizaciju ipak ima pojas za trudnice, a u narednom periodu se ova inovacija očekuje na tržištu. Cijena pojasa, poručuju inovatori, bit će po svima prihvatljivoj cijeni.

”Što se tiče proizvodnje ima tu troškova, sve su skupe mašine, planiramo kupiti 3D printer sa dvije glave da printa u dvije boje. Sve to utiče na cijenu morat ćemo napraviti cijenu koja će opravdati troškove. Što se više proizvoda proda cijena će biti niža,’‘ stava je Kenan Taletović.

S druge strane mladi tuzlanski inovatori očekuju podršku društva dok ostalim mladim ljudima savjetuju da budu više aktivni. Ipak, nije dovoljno imati samo ideju nužno je biti proaktivan. A Kenan, Ivan i Benjamin su upravo to – studenti koji svojim entuzijazmom i zalaganjem žele unaprijediti naše društvo i naći svoje mjesto pod suncem.