Mladićeva doživotna kazna kroz prizmu regionalnih medija

Mladićeva doživotna kazna kroz prizmu regionalnih medija

Objavio: -

Izricanje presude Ratku Mladiću pomno se pratilo širom svijeta. Najintenzivinije je to bilo na teritoriji bivše Jugoslavije. Zahvaljujući regionalnim medijima koji su iz minuta u minut prenosili dešavanja ispred i unutar sudnice Haškog tribunala, informacije su blagovremeno dostizale u svaki dio Hrvatske, Srbije, ali i BiH.

Gotovo da ne postoji regionalni medij koji nije poslao novinarsku ekipu na mjesto izricanja presude. Tako je među prvima svoj signal u eter pustio hrvatski RTL koji je hronološki taksativno izvještavao svoje čitatelje o dešavanjima u Hagu. Na svom portalu Vijesti.hr o doživotnoj kazni zatvora za Ratka Mladića izvijestili su naslovom „Haaški sud osudio Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora, kriv je za genocid u Srebrenici“ i pratećim tekstom koji se najvećim dijelom oslanja na oslobađanje krivnje za tačku optužnice koja je Mladića teretila za genocid u nekoliko općina istočne Bosne i Hercegovine.

Kao RTL, i hrvatski medijski gigant NOVA TV na svom portalu Dnevnik.hr naslovom „To su najstrašniji sločini“ ukazala je na težinu danas izrečene optužnice. I ova medijska kuća uživo iz Haga pratila je dešavanja, kao i reakcije prije i poslije presude.

Da je kriv za istrebljivanje kao zločin protiv čovječnosti, ubistvo kao zločin protiv čovječnosti, deportaciju kao zločin protiv čovječnosti, teroriziranje, napade na civile, uzimanje talaca, prenijeli su i Hrvatska radiotelevizija kao i najčitaniji tamošnji portal Index.hr.

Upravo Index.hr ilustracijom Ratkovog lika i natpisom „Kriv“ ukazao je na sve ono zbog čega je danas Mladić dobio doživotnu kaznu zatvora.

Regionalni partner CNN-a Televizija N1 sa svojim sjedištima u Zagrebu i Beogradu pratila je isti događaj, ali sa više različitih ekipa koje su informacije prenosile za svoje matične zemlje. Dok je na internet platformi hrvatskog ogranka N1 objavljena vijest naslova „Mladić kriv za genocid, dobio doživotnu kaznu“, u susjednoj Srbiji, isti medij ali druga redakcija objavila je nešto sterilniji naslov „Mladić osuđen na doživotni zatvor“.

Posljednjih dana poprilično praćena srbijanska informativna agencija Tanjug izvijestila je kako je Haški tribunal danas osudio Ratka Mladiča na doživotni zatvor sa obrazloženjem da je “značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine”. Uvodni je ovo pasus teksta koji je objavljen pod naslovom „Mladiću doživotna, zbog “genocida u Srebrenici” i drugih zločina“.

Isto tako pažljivo biranim riječima svojoj publici je informacije plasirao i Javni medijski servis Srbije – RTS. Naslovom „Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor“ ukazali su kako je ovo tek prvostepena presuda na koju “postoji pravo žalbe“.

I dalje aktivni portal B92.net akcentovao je kako je Mladić u Hagu proglašen krivim po svim tačkama optužnice izuzev prve koja se tiče genocida u šest općina u BiH.

Povrh svega, televizija Prva.rs detaljno se dotakla svih tačaka optužnice u kojoj se spominju kršenje običaja ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada u historiji…

 

Važno je spomenuti kako je Haški tribunal ovom presudom okončao rad, a iako i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe, o njima će ipak odlučivati drugi sud.

(RTV Slon)