5.5 C
Tuzla
09.12.2022.

Mladima i nezaposlenima u BiH ponuđeni su programi kroz koje mogu steći diplome za nova zanimanja

Već godinama, nezaposlenost je jedan od najvećih problema u našoj zemlji. Prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, nezaposlenih je gotovo 400 hiljada. Mnogi zbog toga odlaze iz zemlje. Ipak, postoje i oni koji se odluče za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radi lakšeg zaposlenja i veće konkurentnosti na tržištu rada.

Zbog nezaposlenosti mnogi su se odlučili odreći svojih želja i snova i prekvalifikovati se u neka druga zanimanja, koja će im omogućiti bolji život. Zvanja koja su mukotrpno sticali primorani su odbaciti da bi se bavili nekim drugim poslom u BiH, ali, nažalost, mnogo češće u inostranstvu.

Kako navode iz Federalnog zavoda za zapošljavanje najtraženija zanimanja su iz sektora ugostiteljstva i hotelijerstva, građevine i medicine.

“Javne službe za zapošljavanje u FBiH u skladu sa svojim nadležnostima koje su propisane  zakonom o posredovanju i zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba provode različite mjere koje imaju za cilj poboljšanje statusa nezaposlenih. Kantonalne službe, one koje su to u mogućnosti, finansijski kreiraju i reliziraju programe prekvalifikacije i dokvalifikacije”, ističe Haris Čuljević, stručni saradnik za odnose sa javnošću FZZZ-a.

Mladima i nezaposlenima u BiH ponuđeni su programi kroz koje mogu steći diplome za nova zanimanja koja im daju niz novih mogućnosti.

“Radili smo jedan projekat edukacija o životnim vještinama i ključnim kompetencijama za tržiste rada. Preko 1.100 mladih je u tim edukacijima bilo prisutno i 70% njih se zaposlilo”, navodi direktorica Agencije za statistiku BiH Mirhunisa Zukić.

Iako postoje pojedine poteškoće pri prekvalifikaciji i dokvalifikaciji, najvažnije je da nezaposlene osobe prepoznaju potencijalna zanimanja na bh. tržištu rada. Nikada nije kasno uključiti se u obrazovanje, nastaviti tamo gdje smo stali ili krenuti ispočetka, bez obzira je li riječ o formalnom ili neformalnom obrazovanju.

RTV Slon/akta.ba

POSLJEDNJE DODANO