Mlađim od 18 i starijim od 65 godina omogućeno kretanje po tri dana u sedmici

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Mlađim od 18 i starijim od 65 godina omogućeno je kretanje po tri dana u sedmici, potvrdio je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva. Prihvaćen je prijedlog da se tri dana u sedmici u ponedjeljak, srijedu i petak od 9 do 13 sati vani mogu kretati osobe starije od 65 godina. S druge strane utorkom, četvrtkom i subotom dozvoljeno je kretanje za mlađe od 18 godina i to od 14 sati pa sve do početka policijskog sata koji počinje u 20 sati.

”Dakle, u skladu sa epidemiološkom situacijom popustili smo određene mjere, bit ćemo pažljivi i u narednom periodu i spremni smo da ako bude bilo potrebno da pooštrimo ili ublažimo, ako bude sve bolja situacija,” rekao je Čerkez, te dodao: ”Iz ove odluke izuzete su osobe koje idu pod zdravstvenu skrb, izuzete su osobe koje imaju djecu sa problemim u razvoju i to je ispoštovano. Bitno je i da osobe koje su u staračkim domovima mogu boraviti ispred te institucije.” 

Prilikom kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina u danima i terminima kad im je omogućeno kretanje  moraju se poštovati mjere korištenja lične zaštitne opreme (maska), te socijalna distanca od najmanje 2 metra. Mjere zabrane kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina će se kontinuirano preispitivati radi eventualnog ublažavanja ili pooštravanja mjera, u skladu sa epidemiološkom situacijom procijenjenom od strane Federalnog ministarstva zdravstva/Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.