Mljekari u TK čekaju poticaj: ”Zbog spore administracije smanjena proizvodnja!”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 
Oko hiljadu proizvođača mlijeka u Tuzlanskom kantonu osim što čeka poticaje za prva tri mjeseca ove godine, poticaje neki od njih nisu dobili čak ni za četvrti kvartal prošle godine.

Farmeri, istaknuto je danas na sjednici Odbora grupacije za mlijeko TK, žrtve su nestručne i spore administracije u nadležnim ministarstvima. Negativne posljedice ovakvog odnosa prema mljekarima već su statistički vidljive.

‘Podaci govore da je Tuzlanski kanton u prošloj godini imao najveći pad u proizvodnji mlijeka u Federaciji BiH gdje smo imali smanjenje proizvodnje od 5%. Ovaj trend je nastavljen i u 2019. godini i u prvih šest mjeseci je zabilježeno smanjenje za 4% u odnosu na prošlu godinu koja je također imala smanjenje, već sam rekao..” rekao je Refik Ahmuljić, predsjednik grupacije za mlijeko Tuzlanskog kantona.

No, osim što se poticaji ne isplaćuju onima kojima su odobreni, oko 50 farmera iz Tuzlanskog kantona je odbijeno jer, kako je navedeno, nisu ispunili propisane odredbe iz pravilnika.

”Reći ću samo svoj primjer: za četvrti kvartal smo isporučili pet hiljada litara mlijeka, a onda su nas odbili jer u decembru nismo imali mlijeka, a mi inače tada radimo zasićenje – suhostaj. To je nešto što se ne smije raditi, a to se svjesno radi!” – objašnjava Mensur Ahmedović, jedan od proizvođača mlijeka.

Ovakav odnos prema mljekarima nema utemeljenja ni u pravilniku, stava su u Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

”To ne bi trebala biti smetnja jer po pravilniku stoji da svako ima pravo na podsticaj ukoliko za svaki mjesec ispuni kvotu od 500 litara mlijeka ili za svaki kvartal da proizvode hiljadu i po litara mlijeka, ali ovdje… svako tumači na svoj način pravilnike i jednostavno šalju obavijesti farmeri da nisu ispunili svoje obaveze…” – poručio je Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

Tu problemi za mljekare ne prestaju – bez kapitalnih ulaganja i uz odlazak radnika i sporu administraciju nezahvalno je biti proizvođač mlijeka u našoj zemlji. No, iz ministarstva poljoprivrede, prehrambene industrije i veterinarstva TK poručuju da su oni svoj dio posla, kada su u pitanju poticaji, na vrijeme uradili.

”Kantonalno ministarstvo zaprima zahtjev od proizvođača i prosljeđuje ga, zatim federalno ministarstvo poljoprivrede pregleda i prosljeđuje federalnom ministarstvu finansija na isplatu. Ne znam kada će biti isplaćeno… samo mogu da tvrdim da smo mi kompletne zahtjeve obradili i proslijedili” objasnio je Samid Šarac, pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i veterinarstvo TK.

Ipak, iako za isplatu poticaja kantonalnom ministarstvu ništa ne zamjeraju kada je u pitanju realizacija zdravstvene dijagnostike muznih grla stvari onda stoje znatno drugačije.

”Nisu urađena dijagnostička ispitivanja muznih grla u TK jer naše ministarstvo nije izvršilo raspored terena, mljekare će se suočiti sa problemom i neće moći izvoziti mlijeko. Opet, farmeri nisu napravili nikakvu grešku, a ispaštat će…” kazao je Refik Ahmuljić, predsjednik grupacije za mlijeko Tuzlanskog kantona.

U konačnici, ispaštat će i bh. ekonomija jer se smanjenje proizvodnje, a onda i izvoza odražava na ukupni ekonomski bilans naše zemlje. Tako se, kažu naši sagovornici, administracija koja treba biti na usluzi proizvođačima pretvara u glavnog kočničara njihovog razvoja.