Mogherini: EU predana demokratiji kao temeljnom pravu svakog ljudskog bića

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini izjavila je danas povodom Međunarodnog dana demokratije da Evropska unija potvrđuje svoju predanost demokratiji kao temeljnom pravu svakog ljudskog bića.

”Svaka žena i svaki muškarac moraju uživati slobodu učešća u političkom, ekonomskom i društvenom životu svoje zemlje. Niko ne treba strepiti od izražavanja svojih stavova, mirnih demonstracija, izlaska na izbore ili očekivanja pravednih i inkluzivnih politika od vlasti. Demokratija može funkcionirati samo uz zagarantovano učešće i povjerenje između demokratskih državnih institucija, vlasti i građana”, navela je Mogherini.

Dodala je da se u Evropi i drugdje u svijetu bilježi se porast uskraćivanja građanskih sloboda i različitih vrsta manipulacija i dezinformacija, posebno tokom izbornih kampanja.

Mogherini je istakla da brojni pro-demokratski pokreti i zviždači ostaju na čelu napora u zalaganju za demokratiju i traženju svojih građanskih i političkih prava, te da su njihova hrabrost i odlučnost primjer i inspiracija svima nama.

”Kroz svoje vanjsko djelovanje, Evropska unija pruža podršku partnerskim zemljama da uspostave i sačuvaju participativne, reprezentativne i odgovorne demokratske i izborne institucije. Pomoć Evropske unije za izborne procese u posljednjih pet godina iznosila je više od 250 miliona eura, osiguravajući izgradnju kapaciteta, tehničku i materijalnu podršku izbornim procesima u 50 zemalja”, kazala je Mogherini, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.