8 C
Tuzla
02.10.2023.

Mogu li federalne i kantonalne vlasti zaustaviti rast cijena?

U prethodnih nekoliko mjeseci primjetan je enormni rast cijena osnovnih životnih namirnica, ali i energenata. Cijene pojedinih namirnica porasle su i do 40 posto, a nekih, kao što je suncokretovo jestivo ulje čak i do 100 posto. Ono što najviše brine građane, a posebno one sa minimalnim mjesečnim primanjima, jeste i značajan porast cijena brašna i pekarskih proizvoda, te mliječnih i mesnih proizvoda, odnosno namirnica koje se svakodnevno nalaze na trpezama svih nas.

“Neko će reći da je BiH zemlja sa dosta niskim troškovima života, međutim nemamo baš mnogo toga što je cijena odjeće, obuće dosta niska, jer nama za odjeću, obuću za obnove u domaćinstvu dok kupimo hranu za takve potrebe ne ostane skoro ništa”, istakla je Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača TK.

Na rast cijena namirnica i energenata uveliko je utjecala pandemija korona virusa koja je poremetila sistem ponude i potražnje. Kako bi se pronašlo najefikasnije rješenje ovog problema, i zaštitili potrošači u BiH, održan je i okrugli sto na kojem su, pored predstavnika udruženja za zaštitu potrošača prisustvovali i predstavnici državnih institucija. Prema Zakonu o kontroli cijena, formiranje cijena je slobodno, međutim Vlada Federacije ali i niži nivoi vlasti mogu propisati mjere neposredne kontrole u skladu sa svojim nadležnostima.

“To je zadržavanje cijena na zatečenom nivou, utvrđivanje najvišeg nivoa cijena, davanje saglasnosti na cijene, utvrđivanje trgovačke marže tzv. kalkulativne cijene i dostavljanje obavijesti o promjeni cijena i marži radi evidentiranja”, kazala je Merima Maslo, pomoćnica ministra za cijene i analize tržišta FBIH.

“Mi u skladu sa Zakonom o kontroli cijena možemo uvoditi marže, ograničavati marže na određene vrste proizovda kojim je taj Zakon propisao u nadležnosti kantona. Mi smo to već ranije imali, prošle godine je ta mjera ukinuta, obzirom da je na federalnom nivou donešena Odluka da osnovne životne namirnice federalna odluka pokriva, tako da su te glavne namirnice, na njih je marža ograničena”, dodaje Dželmina Huremović, pomoćnica ministra za trgovinu i turizam TK.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO