5 C
Tuzla
02.10.2023.

Mogu li građani preživjeti od sadašnjih plata i penzija?

Potrošačka korpa u našoj zemlji je viša od dvije hiljade 265 maraka i to je više za 75 KM u odnosu na mjesec ranije. Razlog je, poskupljenje namirnica i veće cijene usluga. Plate i penzije ovaj mjesec su ipak iste kao i prošli. Mogu li građani preživjeti?

”Znate kako penzioneri žive, platiš dadžbine i tebi što ostane. Za sve para imaju, za nas nemaju, a sebi čim je malo viška para, hajmo na povećanje plate”, navodi jedan od penzionera iz Tuzle.

Većina građana u našoj zemlji ovako živi, uglavnom teško sastavljaju kraj s krajem. Ekonomski stručnjaci navode da sadašnje plate i ostala primanja nisu dovoljna za život bez sustezanja i odricanja. Posljednja poskupljenja dodatno su otežala situaciju, a država bi mogla uticati na ublažavanje posljedica.

”Neke države poskupljenja energenata zaustavljaju interventnim mjerama, odricanjem PDV-a, pokrivanjem i subvencijama dijela troškova. Sve su to mjere koje se rade i na Zapadu, nije riječ o socijalističkim ili prevaziđenim metodama”, kaže Igor Gavran, ekonomski stručnjak.

Stručnjaci također pozivaju građane da kupuju domaće namirnice, jer tako jačaju privredu BiH, a koriste kvalitetnije proizvode. Inflacija je prisutna svugdje, ali je u drugim zemljama istovremeno zabilježeno i povećanje plata i drugih primanja, navode ekonomisti.

”Naše plate su ostale iste, a troškovi su porasli po inflaciji pet posto, a u realnosti to je između 10 i 20 posto. Kada bi me neko pitao šta treba raditi, rekao bih boriti se za bolje plate, ako za to postoje uslovi, potrebno je da imamo barem 10 posto veće plate, nego što ih imamo”, ističe Zoran Pavlović, ekonomski stručnjak.

Ekonomski stručnjaci smatraju da će inflacija u svijetu biti usporena u ovoj godini, ali će u Bosni i Hercegovini i dalje biti poskupljenja.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO