Mreža za izgradnju mira poziva na borbu protiv svake vrste fašizma

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Mreža za izgradnju mira povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, podsjeća da je u svijetu danas došlo do porasta antisemitizma, to je postao dio svakodnevnice i sastavni dio života, sa fizičkim napadima, sa ili bez oružja, podmetanjem požara, vandalizmom i direktnim prijetnjama protiv Jevreja.

Podsjećaju da u Bosni i Hercegovini još uvijek žive podjele nastale ratnim razaranjima, a etno-nacionalna politika drži ljude u konstantnoj strepnji kojom se osigurava poslušnost i glasovi na izborima, djeca od najranije dobi se fizički razdvajaju u dvije škole pod istim krovom, skrnave se vjerski i sakralni objekti, grafiti sa fašističkim sadržajima i murali ratnih zločinaca oslikavaju zgrade i javne površine.

Također, dodaje se u saopćenju, mržnja prema “drugom i drugačijem” ne jenjava i svakodnevno je ohrabrivana od sistema, a mediji dobijaju na gledanosti širenjem govora mržnje, ksenofobije, netolerancije, vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti te pozivanjem na konkretna činjenja zločina iz mržnje.

– Mreža za izgradnju mira poziva građane i građanke BiH da ostanu budni i otvorenog uma, da dignu svoj glas i istraju u borbi protiv svake vrste fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela, te da individualno, svojim primjerom inspirišu druge i pokažu da je promjena moguća – navodi se u saopćenju Mreže za izgradnju mira.

Iz tog udruženja apeluju na vladajuće strukture da opravdaju povjerenje koje su im građani dali na izborima i počnu voditi politiku koja ne vodi u dalje podjele, nego zbližavanje, stvarne tolerancije i prijateljstva.

Mreža za izgradnju mira će nastaviti sa borbom da se bosanskohercegovačko društvo posveti izgradnji održivog mira, zajedničkog života i još jačoj i odlučnijoj borbi protiv svake vrste fašizma, ksenofobije, antisemitizma, mržnje, netolerancije i diskriminacije.

Dana 27. januara/siječnja 1945. godine sovjetske snage su oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor smrti – Auschwitz u Poljskoj.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na zasjedanju 1. novembra/studenog 2005. godine jednoglasno usvojila Rezoluciju 60/7, označavajući 27. januar kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Rezolucija apeluje na sve članice UN-a da poštuju sjećanje na žrtve holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o historiji holokausta, kako bi se iskazala odlučnost u borbi protiv sprječavanja genocida i svih oblika antisemitizma, rasizma i ksenofobije u budućnosti.

 

Izvor: RTV Slon/FENA/