Muamer Bandić: Od januara ove godine rast minimalnih plata za kandidate Triple Win projekta

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Agencija za rad i zapošljavanje BiH informiše javnost da će svi kandidati koji budu uključeni u Triple Win projekat od januara ove godine dobiti ugovore sa minimalnom platom od 2.000 eura bruto za prvu godinu rada, odnosno 2.400 eura bruto nakon okončanja nostrifikacije u Njemačkoj.

„Mi smo kolegama u Saveznoj agenciji za zapošljavanje Njemačke davno skrenuli pažnju na činjenicu da je u Njemačkoj došlo do povećanja minimalne satnice i generalnog rasta plata, a što je rezultat potrebe i potražnje na njemačkom tržištu rada. Tragom te činjenice nekoliko puta smo skrenuli pažnju da je potrebno da se ovaj rast prepozna i kod zapošljavanja kandidata na poslovima njegovatelja, za koje posreduje Agencija, odnosno da se poveća iznos predviđen za minimalnu bruto platu,“ rekao je mr. Muamer Bandić, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

„Na ovaj način su plate u ugovorima svih kandidata koji će od januara ove godine proći intervjue, te ući u Triple Win projekat povećane za 100 eura bruto, a čekamo zvanično saopštenje i za kandidate koji se zapošljavaju u okviru procedure “za poznatog poslodavca”, naglasio je direktor Bandić.

„Podsjećam da Agencija za rad i zapošljavanje BiH, u kontinuitetu posreduje u proceduri zapošljavanja “kod poznatog poslodavca”. Također, zajedno sa partnerima iz Njemačke će i u ovoj godini nastaviti implementirati Triple Win projekat.

Prvi krug intervjua u ovoj godini za kandidate Triple Win projekta održati će se od 25. do 28. februara, sa rokom za podnošenje prijava do 3. februara 2019. godine“, rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.