Munja Business Challenge: Kako mladi osmišljavaju i razvijaju biznis ideje?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Sve veći broj mladih ljudi odlučuje se odlazak van granica naše zemlje, jer im se u BiH rijetko nudi prilika za zaposlenje ili promjenu radnog mjesta. Međutim, potencijala u našoj zemlji ima, što su prepoznali u Munja Inkubatoru, nevladinoj organizaciji koja godinama radi sa mladima i za mlade, uključujući ih u aktivan proces. Jedan od projekata koji provode je ”Munja Business Challenge” takmičenje namijenjeno srednjoškolcima koji imaju priliku već sa 15, 16 ili 18 godina prikazati svoje vještine iz oblasti poduzetništva.

”Kroz ovo takmičenje po prvi put možda dobivaju priliku da razmišljaju o tome kako kreirati jednu biznis ideju, kako je dalje razviti, predstaviti je pred stručnim žirijem i timski raditi svo to vrijeme. U tom kontekstu, mislim da Business Challenge ima važnu ulogu”, navodi Jan Zlatan Kulenović, direktor Munja Inkubatora.

Tokom sedam godina ovog takmičenja, učestvovalo je više od 800 mladih osoba iz 146 škola odnosno 74 grada. Melisa Selak prije dvije godine pobijedila je na državnom takmičenju, a ponijela je titulu pobjednice i na Balkanskom takmičenju. Zahvaljujući tom rezultatu i kreativnošću danas je koordinatorica takmičenja.

”Munja Business Challenge mi je otvorio vidike da ustvari možemo sami napraviti nešto za sebe, možemo stvoriti sami svoj posao, da možemo sami napredovati. To što sam koordinator govori o tome koliko je to takmičenje dobro i korisno za učesnike”, ističe Selak.

Biznis ideja s kojom je njena ekipa pobijedila na Balkanskom takmičenju je u sferi telekomunikacija.

”Kako da mi nekoj telekomunikacijskoj kompaniji osmislimo proizvod ili uslugu da bi ona bila vladajuća na tržištu. Mi smo osmislili kao neki privjesak za ključeve koji je ustvari nudio različite funkcije. Kada imate taj privjesak oslobađate se roaminga, imate solarno punjenje”, navodi ona.

Iako je ovo za sada samo ideja, postoji mogućnost njenog razvoja i realizacije u budućnosti. Takmičari uglavnom imaju pozitivna mišljenja o takmičenju i svi imaju jedan cilj.

”Jedan od pobjednika prošle godine upravo je učestvovao u Programu podrške za mlade Ministartva za kulturu, sport i mlade TK i ostvario pravo na opremu koja je doprinijela njegovom boljem uspjehu u daljem obrazovanju”, ističe Slavena Vojinović, ministrica za kulturu, sport i mlade TK u tehničkom mandatu.

Dobar dio mladih koji prođu ovakav vid takmičenja, vrlo brzo uključuje se u rad, prvenstveno kroz nevladine organizacije, postaju lideri u svojim zajednjicama, te imaju veće šanse za razvijanje biznisa i razvoj karijere. Munja Business Challenge u narednim danima pored Tuzle bit će organizovan u Banjaluci, Sarajevu i Mostaru, što su ustvari takmičenja po regijama. Nakon toga, pobjednički timovi idu u finale koje će biti održano polovinom aprila u Sarajevu, a 20 najboljih putuje u Crnu Goru na Balkansko takmičenje.