7.8 C
Tuzla
28.11.2023.

Murphy: Održivi i neovisni mediji su temelj napredne i funkcionalne demokratije

Neovisni i profesionalni mediji imaju nezamjenjivu ulogu u izgradnji funkcionalne demokratije i jačanju demokratskih procesa i nezaobilazan su agens pozitivnih promjena, što, između ostalog, podrazumijeva insistiranje u javnom interesu i vjerodostojno informiranje građanstva o svim važnim političkim i društvenim procesima.

Istaknuto je to danas u Sarajevu na prezentaciji projekta USAID-ove podrške medijima – MEA (Media Engagement Activity) u Bosni i Hercegovini.

Sudionike skupa pozdravio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy, istaknuvši značaj održivih, izbalansiranih i neovisnih medija za izgradnju napredne i funkcionalne demokratije.

– To je važno za svaku zemlju u svijetu, a posebno za poratne zemlje kao što je Bosna i Hercegovina – kazao je Murphy u uvodnom obraćanju, potcrtavajući kako demokratija podrazumijeva informirano i aktivno građannstvo, koje želi sudjelovati u procesima upravljanja.

Upozorio je, istovremeno, kako neprijatelji demokratije strahuju od neovisnih medija i da žele kontrolirati poruke koje se šalju javnosti, te da naporno rade na njihovom podrivanju.

Američki ambasador je u tom kontekstu naglasio značaj jačanja medijskih resursa i sloboda, kao i unapređenja pravnog i regulatornog okruženja u čijim okvirima neovisni mediji djeluju.

– Polarizovana politička klima u BiH, duboko ukorijenjeni politički interesi i sve izraženija korupcija u cijeloj zemlji predstavljaju ogroman pritisak na slobodu medija – upozorio je Murphy, podsjećajući kako nekoliko medijskih kuća u BiH praktikuje tzv. ‘patriotsko novinarstvo’, “a što nije u skladu s obavezom medija da ponude različita mišljenja i pomognu u obrazovanju građanstva BiH kako bi demkratija u zemlji funkcionirala kako i treba”.

Podsjetio je kako je dužnost svih medija da izvještavaju uravnoteženo i temeljeno na činjenicama i da istražuju i informiraju, te da nisu tu da ignorišu, ili prenose ono što govore njihovi omiljeni političari i vladini zvaničnici.

– Pravi test medijskog integriteta, njegove posvećenost neovisnom novinarstvu i njegove podrške medijskim slobodama je to da li je spreman propitivati sve političare i vladine zvaničnike, bez obzira na to odakle oni ili mediji dolaze – poručio je ambasador Murphy, navodeći kako i međunarodna zajednica treba biti predmet istog propitivanja.

U vezi s tim, pohvalio je sve hrabre novinare u BiH koji se često uz veliki lični rizik suprotstavljaju i otkrivaju najozbiljnije slučajeve korupcije i drugih krivičnih djela, napominjući kako se radi o istinskim patriotima, koje trebaju podržati i biti ponosni na njihov rad svi oni koji žive u BiH.

– Danas sam ovdje, kako bismo pružili punu podršku profesionalnim bh. medijima kroz pokretanje novog programa SAD podrške medijima. Ovaj program je namijenjen da ojača održivost sektora neovisnih medija širom BiH – poručio je ambasador Murphy, potcrtavajući još jednom odlučnost Vlade SAD i američke ambasade da snažno podrže bh. medije u borbi za istinu i transparentnost.

Na značaj jačanja profesionalnosti i integriteta medija i osiguranja medijskih sloboda ukazala je i direktorica programa, Internewsa (implementatora MEA) Marjorie Rouse, izražavajući zadovoljstvo zbog prilike da se putem pokretanja novog programa pruži neophodna podrška medijima u BiH.

Naglasila je snažnu posvećenost partnerstvu s bh. medijima, napominjući kako vjeruje u moć lokalnih medija te njihove mogućnosti na planu kreiranja kvalitetnih, pouzdanih i na činjenicama temeljenih medijskih sadržaja.

Ukazala je, istovremeno, i na sve sofisticiranije prijetnje, prisutne u digitalnom svijetu, ali i na mjere koje omogućavaju sigurno djelovanje u opasnim okolnostima, te na uvođenje alata koji su ekonomični i koji se mogu koristiti kako bi se osigurala budućnost savremenim medijima.

USAID-ova podrška medijima u BiH realizira se putem petogodišnjeg projekta MEA koji implementira Internews, a s ciljem poboljšanja kvaliteta medijskog sadržaja i jačanja medijskih standarda, te proširenja distribucije sadržaja ciljanoj populaciji i u konačnici jačanja informacijskog prostora u BiH.

Nakon uvodnog dijela, događaj je nastavljen u formi panel diskusije o temi “Digitalna sigurnost medija u BiH: upadi, prijetnje i hakiranje”, koji se realizira u sklopu MEA projekta.

Prilika je to da se različiti aspekti spomenute teme razmotre iz različitih perspektiva, a sve s ciljem osiguranja ambijenta u kojem će mediji biti istinski pokretači pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA