Muslimani dočekali Novu hidžretsku godinu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca, večeras je nastupio 1. muharrem nove 1441. hidžretske godine.

Naime, muslimanski kalendar je mjesečev, a godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra – preseljenje Muhameda a.s. i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu.

Hidžra je preseljenje Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu, koje se dogodilo 622. godine po Isau a.s. Za muslimane je hidžra jedan od najznačajnijih datuma u povijesti ne samo islama, nego i povijesti čovječanstva.

Građani Medine ponudili su utočište Muhammedu a.s. i muslimanima, koji su napustili svoj rodni grad. Njihova nova domovina je Medina u kojoj su, kako profesor Abdusamed Nasuf Bušatlić kaže, izgradili novo društvo i novu civilizaciju na temeljima Kur’ana, i ni jedan musliman i muslimanka nemaju pravo da izostanu i ne učestvuju u tom veličanstvenom poduhvatu.

”Hidžra je bila veličanstven poduhvat koji je bio prekretnica u povijesti ljudskog roda, početak novog doba u znaku oslobađanja od okova neznanja, neznaboštva, ropstva, zuluma i nemorala. Zato nema mjesta povlačenju, lijenosti, niti pukom govoru i teoretiziranju bez istinskih djela, žrtve i odricanja”, poruka je prof. Bušatlića.

Povodom Nove 1441. hidžretske godine nakon akšam-namaza u džematima širom BiH upriličen je prigodan program.

Na području Medžlisa islamske zajednice Tuzla organizovane su brojne aktivnosti, kao što je posjeta institucijama, mektebske kreativne radionice, džematske svečanosti, te omladinska druženja. Centralna svečanost upriličena je u džematu Donja Obodnica.