Muslimani obilježavaju Dan ašure

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Deseti dan mjeseca muharema naziva se Danom ašure, a ove godine pada 9. septembra. Prema predanjima, u ovom je danu nakon potopa pristala lađa Božijeg poslanika Nuha. Preporuka Božijeg poslanika Muhammeda a.s. je da se posti 9. i 10. muharem ili 10. i 11. dan ovoga mjeseca.

Među muslimanima se ovaj dan obilježava posebnim vjerskim programima. Običaj je da se tog dana pripremaju i kuhaju jelo od voća, orašastih plodova i žitarica. Ašura, inače, na arapskom jeziku znači “deset”.

Kako se hidžretski kalendar razlikuje od gregorijanskog, tako i deseti muharem svake godine po gregorijanskom kalendaru nastupa različitog dana. Stoga se i namirnice od kojih se priprema ašure svake godine razlikuju, s obzirom na godišnje doba i dostupnost plodova.

Za Dan ašure se sprema i posebno jelo – ašura. Jelo od voća, orašastih plodova i žitarica može sadržavati od sedam do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Muslimani praktikuju i da na ovaj dan poste. Kada su ga pitali o danu ašure, Allahov Poslanik je rekao da je post ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini: “Post ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine”.

Izvor: RTV Slon/Anadolu Agency (AA)