10 C
Tuzla
04.10.2022.

Muzej istočne Bosne najavio kreativne radionice o starim zanatima

Dane evropskog naslijeđa, koje organizatori priređuju širom Evrope s ciljem da privuku pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke baštine, Ministarstvo za kulturu sport i mlade Tuzlanskog kantona i ove godine obilježava manifestacijom  u partnerstvu s ustanovama kulture Kantona te će u skladu s tim biti realizirani brojni programi, radionice, okrugli stolovi i koncerti, najavio je Muzej istočne Bosne kao jedan od organizatora.

Ujedno je pozvao sve zainteresirane da se prijave za učešće u kreativnim radionicama gdje će moći da iskuse kako je baviti se nekim zanatom, raditi rukama i kreirati praktičan upotrebljiv predmet.

Radionice će biti održane u Bosanskom kulturnom centru Tuzla od 23. do 25. septembra.

Zainteresirani učesnici se mogu prijaviti za rad s drvetom ili u tehnikama veza, gdje će na zabavan način steći osnovna znanja o starim zanatima, ujedno i moderna iskustva kako bi se adaptirali današnjem tržištu.

S ciljem razvijanja svijesti o važnosti očuvanja starih zanatskih poslova, primjeni u današnjem svijetu te nastavku očuvanja tradicije izrade predmeta za svakodnevnu upotrebu kroz održivo korištenje sirovina, sve radionice su besplatne i svi se mogu prijaviti, naveli su organizatori, prenosi Fena.

POSLJEDNJE DODANO