Muzej Istočne Bosne sastavni dio turističke ponude Tuzlanskog kantona

Muzej Istočne Bosne sastavni dio turističke ponude Tuzlanskog kantona

Objavio: -

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić sa saradnicima sastao se sa direktorom i predstavnicima JU Muzej Istočne Bosne Tuzla. Tema razgovora bila je prezentacija dosadašnjih rezultata koje je ostvarila ova ustanova na temu unapređenja zaštite i prezentacije kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa na teritoriji Tuzlanskog kantona.

Obzirom da je kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe glavna okosnica cjelokupne turističke ponude Tuzlanskog kantona, ministar Gluhić je pozdravio angažman ove ustanove i kroz obostrano otvoreni razgovor razmotrene su sve mogućnosti zajedničkog angažmana Ministarstva i ove ustanove, uključujući i njihove partnere, da se što hitnije i što studioznije napravi jedan registar kulturno historijskog i prirodnog naslijeđa i da se obavi analiza s aspekta valorizacije pojedinih lokaliteta u turističke svrhe.

Pozdravljeno je i otvaranje Muzeja za posjetioce te je zaključeno da je neophodno tu činjenicu stalno prezentirati javnosti kako bi posjetioci Tuzlanskog kantona bili upoznati sa mogućnošću posjete jednoj muzejskoj instituciji na području TK, saopćeno je iz Vlade TK.