22 C
Tuzla
12.08.2022.

MVPBiH – Sva diplomatsko-konzularna predstavništva BiH imaju stikere za izdavanje viza

Sva diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine su imala i trenutno imaju stikere za izdavanje viza. Svi zahtjevi su se procesuirali i procesuiraju u skladu sa zakonskim rokovima – potvrdili su Feni iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Dodali su da se u posljednje vrijeme pojavilo niz medijskih spekulacija i dezinformacija u vezi stim.

Iz MVP-a BiH naglašavaju da je “okončana nova nabavka stikera za vize u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine”.

– Izvršena je nabavka 80.000 stikera za vize koji se već distribuiraju u skladu sa planom i potrebama – ističu iz MVP-a BiH.

Od 2014. godine, kada je donesen Zakon o javnim nabavkama, Ministarstvo je bilo u obavezi da stikere za vize nabavlja putem javnog tendera što do sada nije činjeno. Ovo je prva nabavka stikera u toku mandata aktuelne zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković.

Da bi se raspisao tender bilo je neophodno donijeti nedostajući Pravilnik o vizama sa preciznim karakteristikama stikera, usaglasiti ga sa Ministarstvom sigurnosti i Službom za strance, usvojiti Pravilnik, obezbijediti sredstva u budžetu, a zatim raspisati javni tender. Kako se na prvi tender nije niko javio, ko bi mogao zadovoljiti tehničke specifikacije, tender je poništen i išlo se u novu tendersku proceduru koja je uspješno okončana – pojasnili su iz MVP BiH.

Iz MVP BiH odbacili su sve zlonamjerne pokušaje izazivanja panike i zabune u javnosti.

– S druge strane, smatramo da je za dodatni razvoj turističkih veza i povećan broj turista, potrebno olakšati vizni režim i omogućiti da turisti dođu bez viznih procedura u ljetnom periodu u BiH. Stoga je, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine po drugi put uputilo Vijeću ministara BiH hitan prijedlog izmjene i dopune Odluke o vizama po kojoj bi se državljanima Saudijske Arabije omogućio dolazak u našu zemlju u trajanju do 30 dana bez vize tokom ljetnog perioda i tako omogućio daljnji i ubrzani razvoj turističke saradnje. Smatramo da je to najbolje rješenje za podršku turističkom rastu u Bosni i Hercegovini – kazali su Feni iz MVP BiH.

RTVSlon/Fena

POSLJEDNJE DODANO