Na današnji dan poginula princeza Dajana, 20-tak dana prije nesreće bila u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U saobraćajnoj nesreći u Parizu na današnji dan prije 22 godine poginula je tridesetšetogodišnja princeza Dajana, aristokratska ljepotica čiji je kraj braka sa princom Čarlsom uzdrmao temelje britanskog prijestola.

U zvaničnom izvještaju francuske policije, navedeno je da je bila u Mercedesu s vjerenikom Dodijem Al Fajedom i tjelohraniteljem.

Rođena je kao Dajana Frensis Spenser 1. jula 1961. godine. Bila je prva supruga Čarlsa, princa od Velsa, najstarijeg nasljednika kraljice Elizabete II. Dajana je rođena u porodici britanskog plemstva sa kraljevskim porijeklom.

Krajem jula 1981. godine udala se za princa od Velsa u katedrali Svetog Pavla, a ovo vjenčanje imalo je ogromnu svjetsku gledanost od 750 miliona ljudi. Za vrijeme braka, Dajana je nosila titulu princeze od Velsa, vojvotkinje od Kornvola, vojvotkinje od Rotsjea, grofice od Čestera i baronese od Renfrua. Rodila je dva sina, prinčeve Vilijama i Harija.

Od Čarlsa se razvela 2. novembra 1996. godine. Od tada su je povezivali sa mnogima, a samo godinu dana kasnije poginula je dok je u Parizu bila sa svojim partnerom Dodijem Alom Fajedom.

Dajana i Dodi su 31. augusta 1997. godine nakon večere u hotelu Ric u Parizu Dajaninim mercedesom krenuli u večernji izlazak. Automobil je velikom brzinom uletio u tunel Alma i udario u zid i na mjestu su poginuli vozač Henri Pol i Dodi. Dajana je umrla četiri sata kasnije u bolnici.

Sahranjena je 6. septembra 1997. uz sve kraljevske počasti na porodičnom imanju Spenserovih.

Bila je i veliki humanitarac i u toj ulozi bila je u posjeti našoj zemlji. Dvadesetak dana prije nesreće, 10. augusta 1997. godine posjetila je Bosnu i Hercegovinu gdje se susrela sa žrtvama mina u okviru kampanje kojom je željela skrenuti pažnju na globalni problem neeksplodiranih ubojitih sredstava. Dajana je u BiH provela tri dana i obišla je žrtve u nekoliko bh. gradova, pružila im podršku i nadu u bolje sutra.