Na današnji dan preminuo Kemal Monteno

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Veliki pjevač, veliki kantautor, i veliki čovjek, autor najljepših i najemotivnijih ljubavnih pjesama, Kemal Monteno, preminuo je na današnji dan 2015. u Zagrebu. Inspiracija mu je bila, kako je sam govorio: moja prva, prava, velika i jedina ljubav, supruga Branka.

Godina 1967. bit će presudna u životu Kemala Montena. Snimio je pjesmu “Lidija” i trijumfirao na festivalu “Vaš šlager sezone”. Zvijezda je rođena. Iste godine upoznao je suprugu Branku.

Kada je otišao u vojsku, nije imao para da joj kupi nešto za rođendan, pa joj je napisao pjesmu “Jedne noći u decembru”.

 

Vrlo brzo je postao važno ime na sceni. Surađivao s većinom najpoznatijih glazbenih zvijezda svojeg doba i nastupajući na velikim festivalima, izgradio respektabilnu karijeru.

Kemo je preživio rat i pred njegov kraj otišao u Zagreb, gdje je sedam dana za redom držao rasprodane koncerte u Domu sportova. Čovjek koji nije volio slavu, čovjek koji je sebe smatrao pjevačem, Sarajlijom ili “rajom”, svojem narodu ostavio je najljepše naslijeđe.