23.9 C
Tuzla
20.07.2024.

Na današnji dan rođen je najveći bh. košarkaš svih vremena – Mirza Delibašić

Na današnji dan, 9. januara 1954. godine u Tuzli je rođen Mirza Delibašić, najbolji košarkaš Bosne i Hercegovine u historiji.

Igrao je za KK Sloboda iz Tuzle od 1968. do 1972. godine. Zatim prelazi u redove sarajevske Bosne, gdje je doživio najbolje trenutke svoje karijere. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i donio titulu prvaka Evrope u Sarajevo.

Dva puta se popeo i na tron Jugoslavije sa svojim klubom, a 1980. godine je proglašen najboljim košarkašem Jugoslavije. U reprezentaciji nekadašnje države bio je više puta evropski, ali i svjetski te olimpijski prvak.

Već pomenute 1980. godine Delibašić odlazi u Real Madrid, gdje i dan danas ima status ikone i jednog od najboljih košarkaša u historiji kraljevskog kluba.

Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je sportistom svih vremena u našoj zemlji.

Bio je selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto. To je i dalje najbolji plasman naše seniorske muške selekcije na evropskim takmičenjima, piše Košarkaški savez BiH.

U njegovu čast dvorana u Sarajevu nosi naziv ”Dvorana Mirza Delibašić”, a u njegovu čast i takmičenje Kupa u Bosni i Hercegovini u košarci je preimenovano u ”Kup Mirza Delibašić”.

 

Vezane vijesti

TUZLA