Na današnji dan rođen Derviš Sušić

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla danas obilježava 95 godina od rođenja bosanskohercegovačkog književnika i svog nekadašnjeg direktora Derviša Sušića. U saradnji sa glumcem Hasanom Sušićem, Biblioteka je organizirala predstavljanje dijela Sušićevog posthumno objavljenog romana “Čudnovato”.

U realizaciji i izradi ovog video zapisa, učestvovali su: – Hasan Sušić, glumac koji je kazivao tekst; – Udruženje dramskih umjetnika Tuzla; – Darko Jovičić, kamera, svjetlo i ton; – Miroslav Remetić, montaža. “Čudnovato” – monolog glumca Hasana Sušića: https://www.youtube.com/watch?v=apkruVUDFBI Biografija Derviša Sušića Derviš Sušić rođen je u Vlasenici 3. juna 1925. godine.Kao đak sarajevske Učiteljske škole, odlazi s grupom učenika 1942. godine u partizane, što će imati znatnog uticaja na njegov književni svijet i tematsku zaokupljenost.

Nakon rata učiteljovao je u Srebrenici i Tuzli, zatim bio novinar “Oslobođenja”, “Zadrugara”, povremeno saradnik drugih listova, te upravnik Narodne biblioteke u Tuzli i društveno politički radnik u Sarajevu.

Derviš Sušić je dobitnik Dvadesetsedmojulske nagrade, Nagrade ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a. Biblioteka u Tuzli u kojoj je Sušić bio upravnik od 4. aprila 2002. godine je nazvana njegovim imenom: Javna ustanova i narodna biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla. “Našoj historiji i tradiciji, Sušić ne prilazi mitomanski, nego u maglinama prohujalog otkriva sve ono što nas čini onakvima kakvi jesmo, sve ono u čemu se pouzdano prepoznajemo, ponosno ili postiđeno.”

Umro je u Sarajevu 1. septembra 1990. godine.