Na današnji dan ubijen novinar Kjašif Smajlović

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

“Bojim se Sele da dolaze i po mene. Čujem njihove korake, idu prema dopisništvu. Bojim se da je ovo moj zadnji izvještaj”….

Ovako su glasile posljednje riječi dopisnika Oslobođenja Kjašifa Smajlovića, koje je izdiktirao sekreterici u tuzlanskom regionalnom dopisništvu, nakon što je javio vijest o padu Zvornika.  Ubijen je 9. aprila 1992. godine u kancelariji dopisništva, koju nije napustio iako je znao da takozvani Arkanovci dolaze po njega. Bio je prva novinarska žrtva rata u BiH i prvi koji je izvještavao o ratnim dešavanjima u Zvorniku u aprilu 1992. godine.. Kjašifov sin Nedim 24 godine čekao je da kosti njegovog oca budu pronađene.

„Poslije identifikacije i tijela koje smo vidjeli sa sigurnošću mogu tvrditi da je tačna verzija ubistva koju smo mi imali, znači da je prvo mučen pa da je ubijen“, izjavio je nakon identifikacije 29. 9. 2016. godine Nedim Smajlović, sin ubijenog Kjašifa Smajlovića.

Za smrt Kjašifa Smajlovića još niko nije odgovarao. Za njegovu smrt, način smrti i mjesto ukopa mnogi su znali, neki su tome i svjedočili, neki nagađali, ali su svi ćutali, ističe Kajšifov sin.

„Ja mislim da onaj ko je bio u to vrijeme vršilac dužnosti u tzv. Srpskoj opštini Zvornik, Komunalno, on zna..znao je gdje je tijelo i što najviše boli, znali su zvornički srbi, prijetelji gdje je tijelo, niko nije rekao, niko nije htio da kaže 24 godine“, kazao je Nedim Smajlović.

Kjašifov brat Sakib zadnji put vidio je brata na Bajram 4. aprila, nakon čega je otišao u Srebrenicu, a Kjašif je ostao u Zvorniku. Čuli su se svaki dan telefonom, sve dok se jednog dana više nije javljao.

„Govorio je da ne može da izađe, da je u okruženju, da nema šta da jede, nema cigara..i da nema nikoga. To je posljednju večer, 8. navečer to govorio. Sutradan je već vijest se pročula da je ubijen“, priča Sakib Smajlović, brat ubijenog Kjašifa Smajlovića.

Vijest o smrti Kjašifa Smajlovića udar je na novinarsku profesiju, a sa gubitkom ovog izvrsnog novinara još uvijek se teško mire njegove kolege koje ga se sjećaju kao novinara koji je svoj posao uvijek obavljao odgovorno i časno. Salih Brkić, dugogodišnji novinar sa Kjašifom se rastao nekoliko dana prije pada Zvornika i tada mu je obećao da će drugi puta ostati na večeri na koju ga je pozvao. To obećanje nažalost nije stigao ispuniti. Iz Zvornika je stigla vijest da je Kjašif mučki ubijen.

„Ubistvom Kjašifa Smajlovića u Zvorniku, odmah prvih dana napada i okupacije Zvornika, ubijena je i istina. Dakle, svjesno se je radilo to što se radilo. Kjašif Smajlović je bio žrtva, jer je do zadnjeg svog momenta, zadnje minute svog života govorio istinu“, kazao je Salih Brkić, novinar.

Brkić je pokrenuo inicijativu da se jedna od novinarkih nagrada, nagrada za hrabrost u novinarstvu i izvještavanju nazove imenom Kjašifa Smajlovića.

Na sarajevskom mezarju Vlakovo 1.10.2016. godine je sahranjen Kjašif Smajlović, prva novinarska žrtva u Bosni i Hercegovini.