16.7 C
Tuzla
22.05.2022.

Na depoima TE Tuzla male količine uglja, ali proizvodnja energije nije upitna

Na depoima tuzlanske termoelektrane nalaze se manje količine uglja u odnosu na plan, pa je kako navodi direktor, situacija zabrinjavajuća. Ove godine su im iz Rudnika uglja Kreka isporučene manje količine uglja što i jeste razlog ovakvog stanja. Pribojavaju se za rad blokova 4 i 5 koji su značajni za proizvodnju energije, ukoliko ne budu imali dovoljne količine uglja.

“Od isporuke Kreke u dobroj mjeri zavisi proizvodnja na ova dva bloka, pa samim tim zavisi i ukupna stabilnost elektroenergetskog sistema” – rekao je Izet Džananović, direktor TE Tuzla

U Termoelektrani Kakanj također postoje određeni problemi u proizvodnji električne energije, a zbog loših hidroloških prilika ni proizvodnja u Hidroelektrani na Neretvi nije zadovoljavajuća. Zbog toga je veći dio proizvedene energije u okviru Elektroprivrede BiH bio upravo iz Termoelektrane Tuzla. Iz tuzlanskog preduzeća nadaju se da će uskoro Rudnik Kreka moći isporučivati veće količine uglja. Podsjećaju da iz Rudnika Dubrave u augustu nisu dobili ni jedan kilogram uglja.

”Jedino što iz Kreke dobijemo jeste iz Površinskog kopa Šikulje i iz Rudnika Mramor je preusmjerena proizvodnja ka Termoelektrani Tuzla”, dodao je Džananović.

Proizvodnja u Rudniku Dubrave je obustavljena 16. jula zbog kvara na mehanizaciji, međutim iako je kvar otklonjen, proizvodnje nema, pa samim tim ni isporuke uglja. Iz Sindikata tog rudnika odnosno Sindikalne organizacije Kreka uputili su zahtjev direktoru Kreke da pokrene proizvodnju.

“Rudnik Dubrave je spreman za proizvodnju uglja. Zašto nema proizvodnje sa Rudnika Dubrave? Nadzorno tehničko osobolje Rudnika Dubrave je kao odgovorna lica uputilo zahtjev direktoru Trumiću 17. augusta u kome su tražili da se stavi van snage zabrana izvođenja radova na uglju, spremni su da daju ugalj, međutim danas je 19., a nema dozvole da se ugalj kopa sa Rudnika Dubrave”, kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika uglja Kreka

Sindikat i radnici hitno traže pokretanje proizvodnje u ovom rudniku, kako bi se izbjegle i posljedice koje mogu nastati u Termoelektrani. Rudari su spremni za proizvodnju, kaže Tokić.

”Nije nam jasno ako je takvo stanje na depou, a vjerujemo da jeste, zašto ne ide proizvodnja sa Rudnika Dubrave” naglasio je Tokić

 ”Jedino rješenje je da se što prije uspostavi eksploatacija u Rudniku Kreka i da se maksimalnim zalaganjem i dobrim upravljanjem ovim što imamo pokuša na neki način nadomjestiti” – istakao je Izet Džananović, direktor TE Tuzla

Iako stanje na depoima nije ohrabrujuće, direktor Džananović ističe da proizvodnja električne energije i isporuka toplinske energije nisu upitni.

”Isporuka toplinske energije će dijeliti sudbinu električne energije, ali upitnost ne bi smjela biti nešto o čemu govorimo. Jeste to uslovljeno, ali iskreno se nadam da neće biti dileme oko toga, da ćemo uspjeti obezbijediti sve što je potrebno da sistemi daljinskog grijanja za Tuzlu i Lukavac funkcioništu u punom obimu”, zaključio je Džananović.

Sve što je potrebno da tako i bude, jeste uspostava se redovne isporuke uglja iz Kreke, poručuje direktor Termoelektrane Tuzla.

 

 

 

 

 

 

 

POSLJEDNJE DODANO