Na području Kalesije moguće skoro formiranje ambulante za pregled migranata

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Poslanici u Skupštini TK na današnjoj hitnoj sjednici razmatrali su Informaciju o stanju migrantske krize u ovom dijelu BiH.

Kako je rečeno na hitnoj sjednici zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona, viši nivoi vlasti ponovo zatvaraju oči pred situacijom u Tuzli kada je u pitanju dolazak migranata. Zbog toga su poslanici izrazili nezadovoljstvo, ali i traže od nadležnih institucija, Predsjedništva BiH i Vijeća ministara da poduzmu mjere za osiguranje državne granice kako bi se spriječio nelegalni ulazak migranata u našu zemlju.

”Mi se susrećemo sa posljedicama koje se reflektuju na TK. Drugi zaključci su da će Skupština TK podržati sve dogovore koje postigne Vijeće ministara odnosno Ministarstvo sigurnosti sa lokalnim zajednicama”, navodi Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Skupština je ponovo dala podršku lokalnim zajednicama koje su negodovale zbog mogućnosti otvaranja privremenog migrantskog centra na ovoj teritoriji. Zaključkom je također zaduženo Ministarstvo unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije da poduzmu mjere zaštite građana kantona i njihove imovine. Prema riječima resornog ministra, kroz Tuzlanski kanton je tokom prošle i ove godine prošlo skoro 11 hiljada migranata, ali nisu zabilježena teža kaznena djela.

”Imamo 36 sigurnosno zapaženih događaja, što je obzirom na broj migranata koji je prošao kroz kanton poprilično mali, a to je znak da MUP i Uprava policije dobro rade svoj posao bar po pitanju sigurnosti, vezano za migrante”, ističe Sulejman Brkić, ministar unutrašnjih poslova TK.

Još jednom je naglašeno da su osobe koje borave u Tuzli ili drugim dijelovima kantona, uglavnom ekonomski migranti čiji cilj nije ostanak u BiH, pa se ovdje kratko zadržavaju. No, svi su složni da im se treba pomoći u mjeri u kojoj to kanton može.

”Mi se nadamo da će sa lokalnim zajednicama naći rješenje, za više humanosti da ti ljudi koliko se zadržavaju ovdje, nekih 24 ili 48 sati da imaju humanije uslove u nekom prostoru koji nije autobuska stanica odnosno nije na otvorenom”, kaže Vujović.

U narednom periodu na području Kalesije trebala bi biti formirana stacionirana ambulanata za pregled migranata, što je plan Danskog vijeća za izbjeglice. Nadležno ministarstvo već je imalo razgovore sa tom organizacijom, a oni će se nastaviti i narednih dana.

”Gdje bi oni finansirali i opremanje te ordinacije i rad njen, lijekove i opremu, sve što je potrebno, da bi se na taj način barem izvršio pregled migranata koji dolaze na naš kanton i da dobijemo podatke o onome od čega boluju, da imamo informaciju o zdravstvenom stanju kada već dolaze na područje našeg kantona”, navodi Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Do sada u resornom ministarstvu nisu imali preciznih podataka o povredama migranata. Znaju da su to uglavnom povrede lokomotornog sistema, ali se sada nadaju da će, ukoliko bude otvorena navedena ambulanta imati potpunije informacije o stanju onih koji dolaze na teritoriju Tuzlanskog kantona. Jednim od zaključaka, Skupština TK je također zadužila Vladu da u skladu sa mogućnostima, odobri finansijsku pomoć organizacijama koje pružaju humanitarnu pomoć migrantima.

Nakon hitne sjednice, održan je nastavak 13. redovne sjednice na kojoj su poslanici upoznati s Izvještajem o finansijskoj reviziji Budžeta TK za 2018. godinu, a k znanju su primili Informacije o radu Kantonalnog suda u Tuzli, te općinskih sudova Tuzla, Banovići, Gradačac, Gračanica, Kalesija, Lukavac, Srebrenik i Živinice. Na sjednici nije prihvaćen Izvještaj o radu Univerziteta u Tuzli za prethodnu godinu, te izvještaji o radu Nezavisnog odbora za prošlu i šest mjeseci ove godine, skupštinskog tijela koje nadzire rad direktora Uprave policije.