/FOTO/ Na području Vlasenice pronađeni posmrtni ostaci jedne žrtve

/FOTO/ Na području Vlasenice pronađeni posmrtni ostaci jedne žrtve

Objavio: -

 

Na lokalitetu Jelenik-Jelovačka česma, u općini Vlasenica, provodi se ekshumacija koju po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na mjestu ekshumacije, koordinira istražilac Tužilaštva BiH.

Ekshumacija je započela danas a pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe,  kao i djelovi odjeće i obuće te lični dokumenti.

Najvjerovatnije da je riječ o primarnoj grobnici,  a potraga za posmrtnim ostacima se nastavlja i narednih dana.

Pronađeni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta žrtve putem analize DNK uzorka.

Ekshumaciju i rad ovlaštenih službenih osoba koordinira istražilac Tužilaštva BiH, a na mjestu ekshumacije su prisutni predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, potrebni radnici uz korištenje mehanizacije Komemorativnog centra Tuzla, kao i policijski službenici PS Vlasenica koji  osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.