Na pomolu nova kriza vlasti: Budžetski korisnici se plaše 31. januara, političari još uvijek bez dogovora

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Da je u Bosni i Hercegovini na pomolu nova kriza vlasti, svjesni su svi. Međutim i dalje nema govora niti dogovora oko usvajanja federalnog Budžeta o kojem ovise penzioneri, budžetski korisnici, kao i brojni drugi korisnici socijalnih entitetskih primanja.

“Neusvajanje budžeta FBiH za 2019. godinu u zakonskom roku dovodi u pitanje daljnju isplatu naknada, invalidnina za više od 90.000 korisnika boračko-invalidske zaštite u Federaciji”, upozorava Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja. Zato su, smatra Bukvarević, ljudi već uznemireni, jer su im ove naknade i invalidnine, uglavnom jedina primanja.

“Sve naknade iz 2019. godine, invalidnine za porodice poginulih, za ratne vojne invalide, naknade, kao i svi drugi transferi poput pomoći u liječenju su upitni, jer bez donošenja budžeta Federacije za 2019. godinu ne mogu biti isplaćene. Mi smo u januaru isplatili decembarske invalidnine za oko 92.000 korisnika. Početkom febuara priprema se obračun invalidnina za januar i isplata će biti upitna jer nemamo objavljenog budžeta. Pored ovih redovnih isplata za oko 92.000 korisnika imali smo evo ovih 33.700 demobilisanih boraca koji su aplicirali na javni poziv za jednokratnu pomoć”, kazao je Bukvarević za Faktor.ba.

Dodaje da ne treba zaboraviti ni najmanje 6.000 porodica koje dobivaju pomoć za liječenje, stambeno zbrinjavanje, pravnu pomoć i za troškove dženaza i sahrana, a koje će biti ugrožene nedonošenjem budžeta.

(RTVSlon/Faktor/Fena)