Na Površinskom kopu “Turija” RMU “Banovići” pušten u rad novi bager /FOTO/

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Novi Liebher bager koji je u maju ove godine stigao na Površinski kop “Turija” RMU “Banovići” pušten je u rad.

Zapremina kašike ovog bagera je 18 metara kubnih. Ovo je drugi po redu bager nabavljen u toku 2019. godine sa kojim je okončana realizacija Ugovora nabavke dva hidraulična bagera potpisanog prethodne godine.

Vrijednost Ugovora za nabavku dva bagera je oko 14 miliona KM i njegovom realizacijom osiguran je dovoljan broj bagerskih kapaciteta kojim će se nastojati realizovati planovi proizvodnje uglja i otkrivke na dva površinska kopa Rudnika.

Bageri su pušteni u rad, a kompletan proces montaže izvođen je u vlastitoj režiji. Za radnike rudnika „Banovići“ to je već postao rutinski posao, obzirom da je skoro ista ekipa radila i na montaži ukupno četiri bagera marke Liebherr istih proizvodnih karakteristika koji, trenutno, pored preostalih 6 bagera obavljaju proizvodnju na banovićkim rudničkim kopovima. Iskustvo ranijih nabavki Liebherr bagera pokazalo je da zadovoljavaju i pospiješuju rad na pogonu „Površinska eksploatacija uglja“, što je uticalo i na to da se pristupi upravo nabavci još dva ista bagera.

Najsavremenije mašine velikih kapaciteta u velikom mahu zauzimaju mjesta na pogonima Rudnika, te time osiguravaju nesmetanu proizvodnju, bolje uslove rada i veću pouzdanost opreme, što će u kratkom vremenskom periodu dovesti do toga da RMU „Banovići“ za potrebe tržišta budu spremni dodatno povećati proizvodnju uglja.