Na prigodan način obilježena 28. godišnjica treće Tuzlanske brigade

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na današnji dan, 19.juna 1992. godine i zvanično je formirana III.Tuzlanska brigada, sastavljena od nekoliko bataljona, koje su činili u najvećoj mjeri radnici, rudari i u to vrijeme već prekaljenih borci, koji su iza sebe do 19. juna imali zapažene rezultate u odbrani Bosne i Hercegovine.

Zbog pandemije koronavirusa ove godine je program obilježavanja sveden na najmanju moguću mjeru okupljanja ali ono što svakako treba istaći je da ni povodom ove godišnjice nisu zaboravljeni najhrabriji sinovi ove brigade koji su dali svoje živote u odbrani Bosne i Hercegovine, pa su tako komandanti ove brigade zajedno sa nekolicinom svojih saboraca posjetili mezarja i grobove svojih heroja.

O samom ratnom putu i značaju III. Tuzlanske brigade te njenom doprinosu u odbrani Bosne i Hercegovine na Spomen obilježjima na Slanoj Banji kratko je govorio Mirsad Mujović, jedan od komandanata brigade.

„Ova brigada je za odbranu Bosne i Hercegovine dala 165 šehida i poginulih boraca, te 319 teže i 932 lakše ranjena borca, dok je čak 39 boraca ove brigade poginulo van odgovornosti zone 2. Korpusa, na ratištima širom BiH. Brigada je bila sastavljena od dva bataljona i nekoliko prištapskih jedinica a vrlo brzo nakon 19. Juna i formiranja njeni borci obišli su gotovo sva ratišta širom BiH. Sloboda koju smo svi željeli je skupo plaćena i životima 165 poginulih boraca i šehida a mi živi smo dužni njegovati tradiciju sjećanja na naše najhrabrije sinove i kćeri što i činimo uz nadu da će neko i poslije nas ovo isto raditi sa ponosom, jer ratni put III.Tuzlanske brigade je častan i čist“, – kazao je Mirsad Mujović.

A upravo o značaju njegovanja tradicije sjećanja na ratni oslobodilački put III.Tuzlanske brigade te sve njene najhrabrije sinove i kćeri, govorio je i Redžep Muratović, neumorni čuvar ove tradicije i borac ove brigade.

„Pandemija koronavirusa nas je spriječila da ovu 28. godišnjicu obilježimo na jedan još bolji i prikladniji način ali tako je kako je pa smo program obilježavanja prilagodili vremenu i okolnostima. Obilazak mezarja i grobova naših saboraca koji su ugradili svoje živote u slobodu svih nas koji danas živimo je naša trajna obaveza,ono što želim reći je da pokušavamo izmjestiti spomenik iz kruga pogona TTU-a u Mramoru i postaviti ga na adekvatnije mjesto, a u toku su i naše aktivnosti u vezi iznalaženja mogućnosti da jedna ulica u Mramoru dobije ime po našem zlatnom ljiljanu pokojnom Nikici Žariću. Također, već naredne godine pripremamo fotobiografiju jer imamo arhiv od preko 1000 fotografija i želja nam je da napravimo jednu veliku izložbu kao i da te fotografije  spasimo i ukoričimo u neko izdanje“-kazao je Redžep Muratović.

U sklopu obilježavanja 28.godišnjice III.Tuzlanske brigade položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježjima na Slanoj Banji, zatim na mezar posthumno odlikovanih Zlatnih ljiljana ove brigade Nurdina Dine Hasića, Mire Čorbića i Bajrama Malkočevića,

Cvijeće je položeno i na grobna mjesta Nike Ivanovića, te na mezar prvog komandanta ove brigade Dr. Enesa Atića te na spomenik svim poginulim borcima i šehidima ove brigade u krugu bivše fabrike TTU u Mramoru te na spomen obilježje ispred Doma kulture.