Na Slatini postavljena memorijalna pločica sa imenima ubijenih sugrađana ‘92.

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Šefika Bajić, Ivica Bajtalo, Blagoje Jović, Hasnija Jusufović, Milena LJubojević, Amir Mujačić, Faruk Šakambet  i Anel Žunić su ubijeni 2. decembra 1992. godine u naselju Slatina projektilima ispaljenim sa položaja Vojske Republike Srpske. Nekoliko stotina metara dalje, niz Rudarsku ulicu, istog dana ubijene su, Daniela Miholić i Emira Sarajlić koja je bila trudna. U okviru projekta „Niko ne smije biti zaboravljen“, kojeg od prošle godine realizuje Fondacija Istina Pravda Pomirenje, na Slatini je postavljena pločica sa imenima nastradalih sugrađana 2. decembra. Ove godine bit će navršeno 28. godina od ovog strašnog zločina koji se desio na Slatini. Građani Tuzle podsjetili su na ovaj ali i opomenuli na sve druge zločine koji su se desili u Tuzli i cijeloj BiH, poručili su da niko ne smije biti zaboravljen.


“U našem pamćenju ne treba biti nacionalizma, žrtve granatiranja su baš po popisu stanovništva. Oni kao da su birali žrtve po popisu stanovništva. Tu imate i Bošnjaka, i Srba i Hrvata. Moramo upozoriti da je to čin terorizma i da dugo prije toga terorizma nije bilo u Evropi” – istakao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Iako se građani Tuzle nerado sjećaju rata, ratnih dešavanja i svih padanja granata na području Tuzle i TK ipak pozdravljaju odluku postavljanja memorijalne pločice na Slatini ali i svim drugim mjestima na kojima su pale granate i ubile civile. Ideja projekta „Niko ne smije biti zaboravljen“ je da se izvrši postavljanje memorijalnih pločica na svim mjestima u gradu gdje su tokom agresije na BiH pale granate i ubile civile.

Još jedan od ciljeva je da se u što skorijem roku dođe do tačnih podataka svih civilnih žrtava rata u Tuzli. Nepotpune informacije o mjestu i imenima poginulih uveliko otežava provedbu projekta.