Na snagu stupio policijski sat: Ko će se moći kretati nakon 18 sati?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Kantonalni štab Civilne zaštite Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici donio je dopunu Naredbe o zabrani kretanja na području našeg kantona. Budući da je došlo do nejasnoća, Kantonalni štab civilne zaštite donio je odluku u kojoj je pojasnio koje su osobe izuzete iz ove Naredbe, kao i način na koji će dokazivati to izuzeće

“To su prije svega zdravstveni radnici, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK, drugi pripadnici agencija koji su zaduženi za provođenje zakona, organizacija koja vrše javna ovlaštenja, lica kojima je potrebna neophodna zdravstvena pomoć, zatim lica kojima je poslodavac izdao potvrdu u potrebi kretanja zbog neometanog kretanja u poslu, izabrani i imenovani zvaničnici Tuzlanskog kantona te lica kojima će neophodne potvrde izdavati MUP TK” – istakla je Amra Kapidžić, glasnogovornica MUP-a TK.

Za provođenje ove naredbe zadužena je Uprava policije MUP-a Tuzlanskog kantona. Sve naredbe koje donose štabovi Civilne zaštite na teritoriji naše zemlje obavezujući su za sve građane.


“Nepostupanje po navedenim naredbama, povlačit će određene sankcije, a one su propisane po Zakonu o javnom redu i miru TK, a cijene se u svakom pojedinačnom slučaju” – kazala je Kapidžić.

Obziorm da se na području Tuzle i Tuzlasnkog kantona nalazi i određeni broj migranata, povlači se pitanje šta će biti sa njima u toku trajanja policijskog sata.


“U pogledu mirgranata, shodno nadležnostima ne dozvoljava se zadržavanje migranata na području kantona, odnosno upućuju se u kolektivne centre gdje imaju minimum uslova” – naglasila je Kapidžić.

Policijski službenici na prvom su frontu odbrane u ovim kriznim situacijama, a iz Uprave policije MUP-a TK kazali su da koliko im je bitna sigurnost i zaštita svih građana, da im je bitna i zaštita njihovih uposlenika. U skladu s tim, istakli su da su poduzeli sve mjere kako bi to i ispunili.