Na Trgu slobode održan sajam Zelena ekonomija u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Građani Tuzle danas su na Trgu slobode imali priliku posjetiti Sajam „Zelena ekonomija u BiH – mogućnosti i šanse“ na kojem su brojni izlagači predstavili svoje proizvode iz oblasti organske poljoprivrede i prerade hrane.

 

„Mi se bavimo proizvodnjom prirodne organske kozmetike koja se ručno radi. To je jedan noi trend u zdravom načinu života, što se uklapa u današnji koncept i ovo zbog čega smo danas u Tuzli i zbog ovog sajma Zelene ekonomije“, izjavila je Lejla Mehmedović, Sofo, izlagač na Sajmu Zelena ekonomija BiH.

 

Predstavljeni su i projekti iz oblasti solarne energije i drugih oblika obnovljive energije, energetske efikasnosti, recikliranja i upravljanja otpadom. Sajam je otvorio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je kazao da Tuzli treba zelena ekonomijam zbog čega upravo Grad finansira projekte energetske efikasnosti.

 

„Zelena ekonomija je pametna ekonomija. Važno je da se utople zgrade i odma će se duplo manje bacati energije, diplo manje trošiti energije, a zrak će biti čistiji i zato dajemo taj poticaj koji ide do 5000 maraka za utopljavanje zgrada“, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

 

Obnovljivi izvori energije, recikiranje, kompostiranje, organska poljoprivreda, sve su to obalsti na čiji razvoj se BiH može fokusirati, jer potencijala ima, smatraju u Heinrich Boll fondaciji.

 

„Mi vidimo veliki potencijal u ovom zelenom segmentu. Bosna je predivna, prelijepa zemja, samo moramo to malo više iskoristiti i razvijati“, izjavila je Marion Kraske, direktorica Fondacije Heinrich Boll.  

 

Prethodne dvije godine konferencija i sajam „Zelena ekonomija u BiH – mogućnosti i šanse“ održani su u Viskom i Kaknju, a posjetioci su imali priliku saznati više o tome šta podrazumijeva zelena ekonomija, te koliko je ona važna u kontekstu BiH.