13.9 C
Tuzla
03.10.2022.

Na Univerzitetu u Tuzli održana Erasmus Ecobias ljetna škola

U organizaciji Univerziteta u Tuzli i Univerziteta Duisburg – Essen (Njemačka), u okviru konzorcija Ecobias Erasmus projekta, održana je Ljetna škola iz metabarkodiranja okolišne DNK na Odsjeku za biologiju, Prirodno – matematičkog fakulteta. Tuzla. Ljetna škola je trajala četiri dana, u periodu od 5. do 8. septembra 2022. godine.

Metabarkodiranje je metoda u molekularnoj biologiji i ekologiji kojom se iz uzoraka okoliša (voda, tlo i sl.) mogu dobiti podaci o vrstama primjenom metoda analize DNK materijala, a bez potrebe pronalaženja, posmatranja ili mikroskopiranja primjeraka vrsta u uzorku.

Plenarno predavanje na temu o izazovima i mogućnostima primjene metabarkodiranja u monitoringu voda i dizajnu početnica u PCR reakciji održao je redovni profesor Florian Leese, vrhunski stručnjak u oblasti istraživanja okolišne DNK i voditelj najopremljenije laboratorije za okolišnu DNK u Evropi /Leese Lab/ sa Univerziteta Duisburg – Essen. Profesor Leese i njegov tim su tokom trajanja projekta pružili stručnu podršku za razvoj i opremanje laboratorije za okolišnu DNK na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli.

Prvi dan ljetne škole učesnici su upoznati sa osnovama primjene okolišne DNK i terenskim i laboratorijskim protokolima obrade uzoraka, nakon čega su na akumulaciji Modrac uzeli uzorke vode za daljnju obradu. U laboratorijskim protokolima narednih dana su iz uzoraka izolirali DNK materijal, a zatim uradili PCR reakciju. Koristeći dva genska markera, svi učesnici su uspješno multiplicari gen za identifikaciju diverziteta riba i algi u akumulaciji u uzorcima. Po dobivanju rezultata sekvenciranja, biti će to prvi rezultati za istraživanje biološke raznolikosti  primjenom tehnika metabarkodiranja DNK za akumulaciju Modrac. Nakon laboratorijske obrade, učesnici su upoznati sa osnovnim koracima bioinformatičke obrade i dostupnim softverskim paketima Apscale i Taxon Table Tools, koje prezentirao autor programa Till Hendrik Macher.  Prezentacija rezultata rada studenata, dobivenih tokom četverodnevnog programa ljetne škole, uslijedila je prije dodjele certifikata.

Ljetnoj školi su pored studenata Univerziteta u Tuzli, prisustvovali mnogobrojni studenti i profesori sa partnerskih institucija Ecobias projekta: Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Univerziteta u Banjoj Luci, Sveučilišta u Mostaru, Sveučilišta u Zagrebu, Internacionalnog Univerziteta u Travniku, zatim online učesnici sa Univerziteta Donja Gorica, Univerziteta u Sarajevu i ostalih partnerskih institucija.

Ljetna škola je organizirana u saradnji sa projektnim konzorcijem Erasmus+ Ecobias projekta Development of master curricula in ecological monitoring and aquatic bioassessment for Western Balkans HEIs/Razvoj master studija iz ekološkog monitoringa i bioprocjene slatkovodnih ekosistema u visokoškolskim institucijama Zapadnog Balkana (https://www.ecobiaserasmus.com/. Projektom koordinira Univerzitet u Novom Sadu,  a podržan je sredstvima Erasmus+ Programa Evropske Unije. Kao rezultat ovog projekta, osim opremanja laboratorija, licencirani su programi drugog ciklusa i kursevi cjeloživotnog učenja iz oblasti ekomonitoringa i biološke indikacije voda na visokoškolskim institucijama Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

 

POSLJEDNJE DODANO