Nacionalne manjine u Tuzli predstavile svoju kulturu i tradiciju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Oko 11 hiljada eura bit će utrošeno za projekat promocije nacionalnih manjina u Tuzli. Svi pripadnici ove kategorije društva koji žive u Tuzli, nedavno su počeli sa prezentacijom svoje kulture, jezika i tradicija. Ovaj projekat provodi se kroz tri faze, a prva faza odnosno predstavljanje svih odlika jednog naroda učenicima u pet osnovnih škola na području našeg grada je završena.

”Druga aktivnost koja se realizuje je obilježvanje Dana nacionalnih manjina u Tuzli gdje će  se putem folklora i drugih kulturnih aktivnosti nacionalne manjine predstaviti svim građanima Tuzle”, kaže Zijad Lugavić, pomoćnik gradonačelnika u Službi za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti.

Obzirom da 10 posto od ukupnog broja stanovništva u Tuzli zauzimaju nacionalne manjine, ovakvim i sličnim projektima nastoji se dodatno poboljšati njihov status.

”Radimo na što većem broju obrazovanih mladih Roma, to nam je cilj, da ih uputimo na pravi put da se obrazuju i budu konkurentni na tržištu rada i na svim ostalim poljima”, navodi Admira Biberović, predsjednica Udruženja ”Euro Rom” Tuzla.

Sve nacionalne manjine koje uključuju Rome, Makedonce, Slovence, Albance i ostale narode, po prvi put rade na jednom ovakvom projektu, a sve u cilju prezentovanja svojih naroda i država. Završna faza planirana je u martu, kada će svi narodi koji pripadaju nacionalnim manjinama, građanima Tuzle kroz različite aktivnosti prezentovati svoje nacionalne kuhinje.