Nadzorna služba JU Zaštićeni pejzaž Konjuh izašla na teren: Ustanovljeno uništavanje dijelova Pejzaža

Izvor fotografije: FB
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

JU Zaštićeni pejzaž Konjuh odmah nakon upoznavanja sa informacijom o uništenom dijelu Pejzaža uputila je na teren radnu grupu od predstavnika ustanove – nadzornu službu, te predstavnike JP Šume TK. Na osnovu obilaska terena ustanovljena su velika razaranja i devastacija terena u zaštićenoj zoni B1 (područje Rimske kaldrme, biciklističke staze i dr.), te u zoni A1 na lokalitetu Korita – Miljkovac, gdje su devastirani putevi i prostor oko spomen obilježja palim borcima iz NOB-a.

Kompletan zapisnik sa uviđaja na terenu sa snimcima i fotografijama dostavljen je nadležnom inspekcijskom organu TK na dalje postupanje.

“Ovaj brutalan čin uništavanja i devastacije područja Zaštićenog pejzaža osuđujemo i od nadležnih organa tražimo što hitniju istragu, a posebno od inspekcije TK, te preduzimanje mjera protiv odgovornih počinilaca, s obzirom da je poznato odakle potiču i iz kojih područja, s obzirom da su slične stvari činili i u prethodnim godinama. Nakon što inspekcijski organi obave svoj dio posla, nama preostaje period sanacije terena, sanacija spomenika kulture “Rimska kaldrma”, kao i lokaliteta oko spomen obilježja palim borcima iz NOB-a te drugih devastiranih površina na ovom lokalitetu u čemu očekujemo i podršku. Ova ustanova će u narednom periodu utvrditi mjere i aktivnosti koje je potrebno poduzeti na zaštiti i sprječavanju eventualnih negativnih djelovanja ove vrste od pojedinaca ili grupe o čemu ćemo obavijestiti i Ministarstvo porostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona, koje je odmah, nakon što su dobili informaciju, reagovali i zatražili nadzor inspekcijskih organa” – saopćili su iz JU Zaštićeni pejzaž Konjuh.