Nafta poskupila treću sedmicu zaredom

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na svjetskim su tržištima cijene nafte znatno porasle i prošle sedmice, već treći put zaredom, što se zahvaljuje smanjenju proizvodnje OPEC-a i nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići dogovor o trgovini.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla 3,6 posto, na 62,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,3 posto, na 53,80 dolara.

Nakon što su u 2018. potonule više od 20 posto, u prve tri sedmice ove godine cijene su nafte nadoknadile veći dio tog gubitka.

Podršku cijenama pruža nedavni dogovor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera na čelu s Rusijom o smanjenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno od početka ove godine, javlja SEEbiz.

Pritom će OPEC smanjiti proizvodnju za 800 tisuća barela dnevno, a nezavisni proizvođači za 400.000 barela, što bi trebalo smanjiti neravnotežu između ponude i potražnje.

Ulagače je prošle sedmice ohrabrio izvještaj OPEC-a prema kojem su njegove članice smanjile proizvodnju već u decembru prošle godine, prije nego što je dogovor stupio na snagu.

Tako je OPEC-ova proizvodnja nafte u decembru pala za 751 hiljada barela dnevno, na 31,58 miliona barela, što je najveći mjesečni pad u posljednje gotovo dvije godine.

(RTVSlon/Fena)