17 C
Tuzla
26.03.2023.

Nagrađeno 120 učenika generacije u TK, nadležni prepoznali trud i zalaganje

Na putu da budu najbolji u svojoj školi, bilo je mnogo prepreka, ali su ih uspješno savladavali. Osim po ocjenama, ovi učenici su bili uspješni i po učešću na takmičenjima iz različitih predmeta. Kažu, nagrada i priznanje za njihovo zalaganje bit će im motivacija da budu marljivi i u nastavku školovanja.

”Puno mi znači, zato što kroz osnovnu školu, kroz sva takmičanja, sve teškoće, držalo me to da će na kraju da se isplati, da ću dobiti tu titulu učenice generacije, da ću u svojoj školi ostati prepoznata kao marljiva učenica”, kazala je Emina Umihanić, učenica Behram-begove medrese Tuzla.

”Završio sam Osnovnu muzičku školu u klasi profesorice Dženane Subašić, nastavio sam muzičko školovanje u Srednjoj muzičkoj školi ”Čestmir Mirko Dušek” Tuzla. Drago mi je da je Ministarstvo organizovalo ovakvu manifestaciju”, istakao je Harun Mejremić, učenik Srednje muzičke škole ”Čestmir Mirko Dušek” Tuzla.

”Isprva mi je bilo lakše, ali kako je nastala pandemija onda mi je bilo teže uskladiti pošto su poremetili rasporede. U nekim momentima sam morao da idem iz jedne škole u drugu, propuštati nastavu, ali se na kraju sve uravnotežilo i uspio sam”, rekao je Darjan Čivčić, bivši učenik Gimnazije ”Ismet Mujezinović” i Srednje muzičke škole ”Čestmir Mirko Dušek” Tuzla.

Novčano je nagrađeno 120 učenika sa po 150 KM. Ovo je prilika da im Ministarstvo iskaže zahvalnost za trud i zalaganje, te ih podstakne da i dalje budu primjer drugima.

”Ti učenici u suštini u ovom trenutku su pokazali veći nivo znanja i zalaganja i svega onoga da pokažu da su bolji i da imaju više uspjeha od svojih kolega. Ovo je samo podsticaj njima da se potrude u budućnosti u životu, pokazatelj da ipak neko gleda taj rad, vrednuje rad”, naglasio je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

”Želimo ih podstaći da i dalje budu aktivni, da budu dobri učenici, da kasnije budu dobri studenti. Također od ove godine imamo program koji stipendira nadarene učenike, u budućnosti ćemo nastaviti s tim programom. Nadamo se da će mnogi od ovih učenika koji su promovisani kao najbolji u svojim generacijama biti naši stipendisti”, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Za program stipendiranja nadarenih učenika ove godine je iz Budžeta TK izdvojeno 500 hiljada KM. Od naredne školske godine u osnovnim školama će biti na snazi novi plan i program, koji će, kako ističu nadležni, doprinijeti većoj spremnosti učenika za ono što ih očekuje u životu.

POSLJEDNJE DODANO