20 C
Tuzla
04.06.2023.

Najavljeno potpuno ukidanje rominga između zemalja zapadnog Balkana

Na početku pandemije koronavirusa, zemlje zapadnog Balkana kao i sve druge zemlje u  svijetu koncentrirale su se na nabavku neophodne medicinske opreme, a vlade zemalja brzo su ponudile odgovor za sprečavanje širenja virusa, ocijenila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Podsjetila je da su se vlade suočile s manjim ili većim kritiziranjem javnosti, ali ono što će sada biti najveći problem je saniranje posljedica koje je pandemija ostavila na ekonomiju.

– To je trenutno najveći problem s kojim se suočavamo. Smatram da bi zajednički mogli odgovoriti na krizu jer je potrebno da razmišljamo o budućnosti. Regija je bila pogođena posljednjih godina različitim krizama poput poplava, zemljotresa, a potom je došla pandemija – podsjetila je Bregu.

Izrazila je zadovoljstvo što je Vijeće za regionalnu saradnju bila institucija koja je vodila zajedničke pristupe različitim problemima poput regionalne inicijative za uspostavljanje takozvanih zelenih koridora, a koje imaju važnu ulogu u očuvanju privrede zapadnog Balkana od izbijanja pandemije koronavirusa.

U protekloj godini vrijeme čekanja kamiona sa najtraženijom robom – medicinskom opremom, lijekovima, prehrambenim proizvodima i stočnom hranom na graničnim prijelazima država Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) skraćeno je za dva puta.

Zeleni koridori uspostavljeni su upravo u vrijeme kada se pandemija koronavirusa počela širiti. CEFTA Sekretarijat je u saradnji sa Transportnom zajednicom i Vijećem za regionalnu saradnju uspostavio ovu važnu inicijativu za lakši prelazak granica.

Regija od šest zemalja zapadnog Balkana nije bogata regija i broj nezaposlenih je izrazito veliki što pokazuju posljednji podaci RCC-a od februara 2021. godine. Prema tim podacima 1.407.000 je registriranih nezaposlenih osoba na zapadnom Balkanu. Više od 700.000 od tog broja su žene.

Bregu je najavila da će od 1. jula u potpunosti biti ukinut roming između šest zemalja zapadnog Balkana.

Imajući u vidu činjenicu da jedan od dva građana regije smatra da im je dogovor o ukidanju rominga pomogao da uštede dosta novca, Bregu je kazala da je ponosna što je upravo RCC bio zagovornik i vodio tu inicijativu.

Govoreći o narednim koracima koje RCC želi poduzeti ove godine kako bi uvezala zemlje regije, najavila je da je jedna od tih inicijativa biti uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta, a tu su i planovi za uvođenje putovanja s ličnim kartama. Podsjetila je i na problem viza za posjetu Kosovu.

Nastavit će raditi i na priznavanju akademskih diploma među zemljama regije jer da je takvo nešto uspostavljano prije dvije godine kada je RCC predlagao bilo bi mnogo lakše raditi razmjenu medicinskog osoblja.

RCC radi predano na promociji turizma regije kao brzo rastuće grane privrede, ali taj segment dosta je pogođen pandemijom. Zemlje zapadnog Balkana 2019. godine posjetilo je 12 miliona ljudi što je donijelo profit veći od 7,2 milijarde eura, ali tokom pandemije čak 75 posto rezerviranih aranžmana je otkazano.

– Sada radimo na promociji turizma i moramo osmisliti kako privući posjetitelje, ali i kako pozicionirati turizam kao ključnu privrednu granu razvoja regiona i oporavka ekonomija. Potrebno je i garantirati sigurna putovanja te uspostaviti higijenske protokole – kazala je.

Kada je u pitanju digitalizacija na prostoru zapadnog Balkana Bregu kaže da regija zaostaje u tom procesu, ali ne samo zato što ima ograničene resurse, već i zbog brzine digitalne i tehnološke revolucije.

Zato RCC radi na različitim inicijativama u tom smislu, poput e-commerce, jer su mnogi posebno tokom pandemije bili primorani da kupuju online što će sada postati realnost, ali takva kupovina mora biti regulirana. Također, 79 posto biznisa u zemljama zapadnog Balkana nije spremno da pređe na digitalni način poslovanja.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu najavila je implementaciju mnogih inicijativa koje će doprinijeti digitalizaciji.

 

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!