0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

Najveći interes mladi pokazuju za medicinu: Uručeni indeksi brucošima na Kallosu

Mladi u Tuzlanskom kantonu i dalje najveće interesovanje prilikom upisa na fakultete pokazuju za medicinu. Tako je i na javnom univerzitetu, ali i na privatnoj visokoškolskoj ustanovi Kallos Tuzla. Ove godine 70 studenata je upisalo Medicinski fakultet. Među njima je i Ajla Arapčić kojoj je danas, kao i njenim budućim kolegama, uručen indeks: ”Zato što sam to oduvijek željela, mislim studirati medicinu, a zašto Kalos? Zato što pruža dobre uslove tako da sam njega odabrala. Nadam se da ću naći posao u našoj državi to je ono što očekujem.”

Ajla je odabrala ovaj univerzitet i zbog preporuke onih koji su već završili neki od fakulteta na Kallosu. Pozitivno iskustvo studiranja ovdje ima i Nemanja Aranđelović, student treće godine Medicinskog fakulteta:”Što se tiče uslova na mom fakultetu zaista su fenomenalni. Što se tiče nastave koja je održavana u zimskom semestru sve je bilo učinjeno koliko se moglo. Sve je bilo online, a praktični dio je nadoknađen kada su uslovi to dozvolili.”

No, iako su ovakva iskustva studenata ove godine Evropski univerzitet Kalos upisalo je 15% manje studenata nego prošle godine. Epidemija korona virusa je, smatra rektor ovog univerziteta, glavni razlog za to.

”Zašto je to tako? Vjerovatno zbog toga što je korona uticala veliki broj roditelja je ostao bez posla,  a drugi razlog je taj što je javni univerzitet primio svakoga ko je htio da se upiše, tako da smo tu oštećeni. Nije to lojalna konkurencija pa je tako ispalo. Što se tiče nastave organizovali smo učioničnu nastavu. Imamo dovoljno prostora, pa će biti do 10 studenata u učionici i ovakva nastava da više rezultata nego ona preko interneta,” rekao je akademik prof.dr. Nedeljko Stanković, rektor Evropskog univerziteta ”Kalos” Tuzla.

Ipak, na to na ovom univerzitetu ne mogu uticati, ali na kvalitet obrazovanja itekako mogu, smatraju dekani ovog univerziteta. Nadaju se da će se nastava do kraja akademske godine odvijati nesmetano odnosno na tradicionalan način, ali su spremni da pravovremenu reaguju i u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

”Mi smo napravili i ove predradnje pri ulasku na fakultet svako mora da izmjeri temperaturu, svako mora da se potpiše, dezinfikuje ruke, i mora se nositi maska tokom boravka i u amfiteatru ili tokom boravka prostorijama Univerziteta,” objašnjava prof.dr. Fahir Baraković, dekan Fakulteta zdravstvenih nauka na Evropskom univerzitetu ”Kalos” Tuzla, dok prof.dr. Midhat Tabaković, dekan Medicinskog fakulteta Evropskog univerziteta ”Kalos” Tuzla dodaje: ”Mi smo spremni, bit ćemo spremni da se prilagodimo novim uslovima iz učioničke na online nastavu, ako bude za to potrebe da li putem zooma ili skajpa. Mi imamo iskustva i jedan period smo izvodili online nastavu.”

Cilj svakog od profesora je da studenti koji završe fakultet steknu vrijedna znanja i budu konkurentni na tržištu rada, te osposobljeni za obavljanje najsloženijih poslova. I među studentima vlada optimizam, dok se većina nada da će svoje znanje primjenjivati u Bosni i Hercegovini, a ne u drugim evropskim državama. Ljudski kapital je, poručuju naši sagovornici, ipak najvažniji.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA