Nakon 15 godina čekanja izgrađena sportska sala u OŠ Sjenjak/FOTO/

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Osnovna škola u tuzlanskom naselju Sjenjak otvorena je 2004. godine, ali su učenici, nastavnici i roditelji 15 godina čekali na sportsku salu u kojoj će se održavati časovi tjelesnog odgoja i sporta, a koji su se do danas uglavnom odvijali u školskim učionicama ili dvorištu. Dina i Tarik, učenici četvrtog razreda osnovne škole Sjenjak prenijeli su nam samo djelić radosti zbog nove sportske sale na koju su čekali nekoliko godina.

“Pa fizičko smo prije radili u učionici, većinom smo se igrali, a sad kako smo dobili salu, radimo i neke vježbe u sali.”, kazala je Dina Čeke, učenica OŠ Sjenjak.

“Fizičko ranije se uglavnom održavalo se u učionicama, a nekada smo išli na sportski teren, pa smo tu obavljali fizičko. Sad je predivno i sada možemo da se igramo i da zabavljamo a usput i da vježbamo.”, kazao je Tarik Čejfo, učenik OŠ Sjenjak .

Nastavnica tjelesnog odgoja i sporta Jasmina Fočak, tvrdi da je veliki značaj za razvoj djece upravo sport. Njeni učenici sada imaju moderno opremljen prostor u kojem će moći na efikasan način da se realizuju časovi tjelesnog odgoja, kao i dodatne aktivnosti.

“Snalazili smo se kako smo znali i umjeli i bez obzira na to što nismo imali uslove, ova škola je postizala zavidne rezultate na sportskom polju, a sad dobijanjem sale očekujemo bolje rezultate i da naša djeca konačno dobiju i onaj zdravstveni momenat koji nam je bio uskraćen zbog uslova u kojima smo radili”., dodala je Jasmina Fočak, nastavnica tjelesnog i zdravstvenog odgoja u OŠ Sjenjak.

“Ovom prilikom bi se zahvalila u ime naših učenika, našeg kolektiva Vladi TK, Gradu Tuzla, Federalnom ministarstvu obrazovanja, Vijeću roditelja. Svi oni su zajedno izdvojili jedan dio svog srca i sredstava da se ovaj objekat privede kraju.”, istakla je Indira Lukavica, direktorica OŠ Sjenjak.

Prije dvadeset godina djeca iz naselja Sjenjak na putu do škole bila su izložena mnogobrojnim opasnostim jer ih je glavna saobraćajnica dijelila od najbliže škole u oktobarskoj ulici. Na toj dionici puta nerijetko su bile i saobraćajne nesreće, a u zimskom periodu tih 15-tak minuta hoda do OŠ Novi Grad, sigurno se činilo kao vječnost. Tada je Regulacionim planom, predviđeno građenje osnovne škole za naselje Sjenjak.

“Japanska vlada je izdvojila 1,5 miliona KM, Grad ukupno miliona i za ta 2,5 miliona Japana i Tuzle nastala je Osnovna škola Sjenjak. Nastala je škola bez sale, salu smo dovršili zajedno sa Kantonom. Kanton oko 400 hiljada, Grad oko 200 hiljada i sada imamo savremenu školu na odličnoj lokaciji.”, rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

“Vlada i ministarstvo TK uložili su značajna sredstva u ovaj objekat, negdje malo manje od 400 hiljada smo uložil. pored toga ulagali smo i za obezbjeđenje određene dokumentacije za izgradnju ovog objekta, ali da nije bilo saradnje sa Gradskom upravom Tuzla, vjerovatno bi drugačije tekli ovi radovi.”, istakao je Fikret Vrtagić, pomoćnik ministra za obrazovanje TK.

Osnovnu školu Sjenjak pohađa oko pet stotina učenika istoimenog naselja koji će od danas moći uživati u savremeno opremljenom prostoru od oko 650 metara kvadratnih.