Nakon 26 godina pokrenuta istraga o napadu na “Tuzlanski konvoj spasa”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu o napadu na “Tuzlanski konvoj spasa” – u kojem je ubijeno sedam vozača i nekoliko drugih učesnika – nakon što je ovaj predmet godinama nekoliko puta prebacivan na različita tužilaštva, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH).

“Predmet je u radu, u fazi je istrage. Više informacija ili detalja ne možemo davati”, kazao je za BIRN BiH Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Za ubistva ljudi koji su se u junu 1993. u koloni iz Splita preko Novog Travnika kretali prema Tuzli, još uvijek – 26 godina nakon napada – nisu utvrđeni niti kažnjeni odgovorni.

Prema izvještaju Centra službi bezbjednosti (CSB) Tuzla, u selu Rankovići (općina Novi Travnik) žene i djeca su 4. juna 1993. godine blokirali put kako bi konvoj morao stati. Žene su motkama počele razbijati stakla na vozilima, a prema izvještaju, došlo je do masovne pljačke, maltretiranja i ubistava.

Ubijeno je sedam vozača – Fikret Hadžibeganović, Fikret Ademović, Mustafa Karić, Hamdija Mutišević, Hasan Gušić, Hazim Grahić i Adil Akeljić. Sudbina Salke Memića je nepoznata, a traga se za još tri osobe.

Prema dostupnim podacima, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) opljačkali su 142 kamiona, 20 putničkih vozila, devet kombija, dva sanitetska vozila sa opremom i lijekovima, robu široke potrošnje u vrijednosti 17 miliona maraka i oko 500 tona druge robe, čija vrijednost nije procijenjena, kao i novca u iznosu oko 1,3 miliona maraka.

Iako je istraga pokrenuta pred Državnim tužilaštvom, učesnici konvoja spasa, koji su kobnog dana svjedočili strahotama u selu Rankovići, ne vjeruju u pravdu. Jedan od njih, Jasminko Hozić, rekao je da ga niko, od napada do današnjeg dana, nije pozvao kao svjedoka na saslušanje.

“Ne vjerujem u tu istragu Tužilaštva BiH. Ni mene ni ostale učesnike iz Tuzle, niko nikada nije pozvao da barem upita šta se desilo. Niko za taj napad, ubistva i pljačke neće odgovarati, siguran sam u to”, kazao je Hozić.

U Fondaciji “Istina, pravda, pomirenje”, koja se bavi ratnim dešavanjima u vezi sa Tuzlom i Tuzlanskim kantonom, pojasnili su da je taj predmet “lutao” od Tužilaštva u Zenici do Državnog tužilaštva pa do Tužilaštva u Travniku. Sinan Alić, predsjednik Fondacije, rekao je da je “sramota Tužilaštva BiH što niko nije procesuiran do sada, time još veća pošto su sve snimile kamere”.
IZVOR: RTV SLON/BIRN