5 C
Tuzla
04.12.2022.

Nakon dvije godine: Čekaonice ponovo pune pacijenata zbog prehlade i gripe

Iako još uvijek u Tuzlanskom kantonu nije potvrđen nijedan slučaj gripe, čekaonice u ambulantama i domovima zdravlja su odavno pune. Nakon dvije godine pandemije i nedolaska pacijenata u zdravstvene ustanove bez prijeke potrebe,  sada je sve više građana koji se zbog prehlade koja dugo traje, ali i respiratornih tegoba obraćaju porodičnim ljekarima.

„Kako je krenula pandemija korona virusa, taj problem je bio stavljen po strani. Korona kao virus daje raznoliku kliničku sliku i vjerovatno je tada bilo preklapanja sa gripom ali se nije radilo na izolaciji takvog virusa jer su simptomi vrlo slični. Sada kako je pandemija popustila, počele su se javljati sezonske prehlade ali gripe još nismo imali ozbiljne“, kazala je dr. Sanela Husić, specijalista porodične medicine.

Iako su simptomi prehlade, gripe i covida vrlo slični, postoje određene razlike. Simptomi prehlade su slabost, grlobolja, te temperatura koja ne traje dugo, pa stoga ljekari ističu da testiranje na korona virus nije uvijek nužno.

„Gripa je bolest koja se javlja iznenada obično su to visoke temperature, glavobolja, groznica, suhi kašalj, bolovi u mišićima. Za covid su to tegobe koje se preklapaju sa obje bolesti. Ukoliko simptomi potraju duže, temperatura koja traje više od tri dana, poremećaj opšteg lošeg stanja, da stanje ide na gore, onda treba pristupiti testiranju na covid 19 ili eventualno izolacija i uzrokovanje gripe“, kaže dr. Husić.

Epidemiolozi ističu da najviše slučajeva gripe uglavnom bilježe tokom januara

„Pik dosegne nekad u februaru i mi smo uvijek imali februar i mart najtežu situaciju i najviše hospitaliziranih zbog gripe u tim mjesecima. Novembar i decembar imamo sporadične slučajeve, ali nemamo kao što imamo u februaru i martu“, kazala je dr. Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Gripa se može prevenirati vakcinisanjem protiv ove zarazne bolesti. Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je i ove godine obezbijedio pet hiljada doza vakcina protiv gripe za građane. Distribucija vakcina prema domovima zdravlja je počela, pa će oni koji žele moći primiti vakcinu već u narednim danima. Vakcinacija se preporučuje starijim osobama, te osobama sa određenim komorbiditetima.

„Veoma je važno da građani odnosno osobe starije od 65 godina, svi oni koji imaju neke od komorbiditeta da se vakcinišu, a ono što je dobro da smo vakcine dobili ove godine znatno ranije u odnosu na prethodne“, kazala je dr. Brkić Džambić.

Ljekari ističu da se osim vakcinacijom gripa i prehlada mogu prevenirati jačanjem imuniteta, odnosno konzumiranjem zdrave ishrane, što više voća i povrća, te boravkom na čistom i svježem zraku.

 

POSLJEDNJE DODANO