21.7 C
Tuzla
04.07.2022.

Nakon dvije godine u TK održana edukacija iz oblasti upravljanja motornim vozilima

Od 2008. godine Ministarstvo obrazovanja odnosno Odsjek za saobraćajnu edukaciju održavao je edukaciju instruktorima vožnje sa područja Tuzlanskog kantona. Međutim zbog pandemije korona virusa i ta oblast bila je prinuđena da pauzira. Nakon dvogodišnje pauze, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona organizovalo je dvanaestnu edukaciju za instruktore vožnje, predavače i ispitivače teoretskog dijela, kao i ispitivače iz upravljanja motornim vozilom. Edukaciji koja je prvenstveno organizovana kako bi instruktori imali što više znanja i kompetencija koja će u narednom periodu prenijeti onima koji tek žele polagati ili onima koji već polažu vozačke ispite.

Ove edukacije su potrebne svim učesnicima u ovom procesu, zato je ova edukacija kako su meni moji saradnici saopštili najveća ovakve vrste u Bosni i Hercegovini i u njoj učestvuje preko 400 osoba.”, rekao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Današnja edukacija rezultat je i četrnaest godina uspješnog rada i postojanja Odsjeka za saobraćaj i edukaciju u okviru Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. Učesnici su imali priliku dobiti relevantne informacije koje će u narednom periodu doprinijeti i podizanju nivoa bezbijednosti saobraćaja.

Značaj edukacije ogleda se u činjenici da se dobijaju informacije za aktere osposobljavanja i polaganja koje treba da primjenjuju u svom radu kako bi se poboljšao kvalitet vozača koje dobijamo na ulici i time smanjila mogućnost saobraćajnih nezgoda”, istakao je Emin Rakovac, šef Odsjeka za saobraćajnu edukaciju.

Svake godine, teme edukacije biraju se na osnovu aktuelnih izmjena i dopuna Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja i pratećih Pravilnika koji regulišu ovu oblast. Ove godine u fokusu je Pravilnik osposobljavanja koji je u martu prošle godine doživio Izmjene i dopune.

Tiču se direktno procesa osposobljavanja. Predstavnici MUP- a pričat će o savremenim radarskim sistemima, uopšteno o bezbijednosti saobraćaja, i nešto vezano za bicikle i mopede kojih je sve više na ulicama”, kazao je Emin Rakovac, šef Odsjeka za saobraćajnu edukaciju.

Pored edukacije iz oblasti bezbijednosti saobraćaja, učesnici su imali priliku i provjeriti svoje znanje iz pružanja prve pomoći i reanimacije, te su dodijeljena javna priznanja zaslužnim pojedincima.

POSLJEDNJE DODANO