Nakon poplava uslijedila su klizišta u TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Magistralni put Sarajevo – Tuzla danas je bio ponovo zatvoren za saobraćaj. No, ovaj put ne zbog poplava, kao jučer, nego zbog klizišta u mjestu Vitalj. Nakon višesatnog angažmana radnici su otklonili velike nanose zemlje. Time je riješen samo jedan od problema koje mori stanovništvo Tuzlanskog kantona nakon intenzivnih kišnih padavina. Tokom jučerašnjih poplava situacija je najteža bila u općini Kladanj gdje je oko 70 objekata bilo pod vodom. Ipak, tokom noći došlo je do povlačenja rijeka te sada nekoliko objekata u ovoj općini više nije pod vodom. Također, i u Srebreniku je stanje znatno bolje nego jučer kada je poplavljeno 28 stambenih objekata.

 ”Osim padavina, pojavljuju se i aktiviraju stara klizišta i pojavljuju se nova klizišta. Na području TK više općina je proglasilo stanje prirodne nesreće.Idemo na teren da sagledamo cjelokupnu situaciju, službe civilne zaštite su od jučer na terenu, rade čišćenja potoka, rječica, da ne bi bila još veća šteta.” rekao je Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla.

Opasnost od eventualnih poplava i dalje prijeti mjesnim zajednicama u Živinicama. Neke od putnih komunikacija na području ovog grada jučer su bile prekinute, dok je most u naselju Šarenjak oštećen. Alarmantno je bilo i u Đurđeviku, gdje se stanje sada mirnije, ali nove probleme u Živinicama sada pravi rijeka Spreča. Tako je u naselju Strašanj zbog rasta vodostaja evakuisano i nekoliko porodica.

”Rijeka Oskova i Gostelja koje su nam jučer pravile problem više ne prave problem, ali Spreča ugrožava drugi dio grada odnosno naselje Strašanj. Izvršena je evakuacija stanovnika i podignuta su njihova materijalna dobra na više etaže. Ljudi nisu smjeli sinoć biti u objektima i evakuisani su kod prijatelja i rodbine,” kazao je Amir Kamberović iz Civilne zaštite Živinice.

Rijeka Spreča se izlila i u dijelu od Miričine do Stjepan Polja i poplavila oko 80 ha poljoprivrednog zemljišta. U MZ Lukavica bujični potok je oštetio lokalnu cestu i bankine. Stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta proglašeno je i u Čeliću, baš kao i u Kalesiji gdje su se rijeke Gribaja i Spreča izlile iz svojih korita. U ovoj općini evidentirano je više od 60 klizišta. S druge strane stabilna je situacija u Banovićima, a svi vodotoci su u svojim koritima. Ipak voda u Banovićima nije za piće, dok je u dva stambena objekta prodrla voda u podrumske prostorije.