Nakon presude Karadžiću: Stižu i prve reakcije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Drugostepenom (konačnom) presudom bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić proglašen je krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine, ali ne i za počinjenje genocida u sedam bh. općina.

Reakcije na presudu stižu sa svih strana, a posebno na društvenim mrežama .

Na Twitteru se oglasila i predsjednica Republike Hrvatske, kazavši da je danas osuđen jedan od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike.

Osim Grabar Kitarović, na Twitteru se oglasila i bivša premijerka Vlade Republike Hrvatske.

Presudu Karadžiću komentarisao je i nekadašnji ministar obrane Slovačke te zastupnik u Europskom parlamentu Eduard Kukan. Pozdravio je ovakav ishod presude Karadžiću.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko smatra da pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor, ima veliku važnost kao opomena ne samo regiji, nego i inače da su takve ekstremne ideologije opasne i da imaju nesagledive posljedice.

 

–  Dobro je što je ona produžena, što zapravo više reflektuje kakav je to zločin i kakva je odgovornost Radovana Karadžića. Žao mi je što nije uključeno i ostalih sedam opština koje su bile također kvalifikovane za genocid – kazala je Biserko za Fenu.

Ono što je važno, po njenim riječima, jeste da Srbija prihvati sve te presude i da se suoči sa svojom odgovornošću za ratove ‘90-ih, kao i da se zabrani glorifikacija ratnih zločinaca kao što su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Slobodan Milošević.

Šef  Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Bruce G. Bertona smatra da presuda Radovanu Karadžiću predstavlja još jedan ključan korak ka privođenju pravdi osoba koje su najodgovornije za genocid i druge najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

– Prije svega naše misli su sa porodicama žrtava, za koje je traganje za pravdom dugotrajno i bolno’. To je složen i težak proces, ali istovremeno i proces koji je od presudne važnosti. Utvrđivanje odgovornosti za počinjene zločine, čak i ovoliko godina nakon rata, od ključne je važnosti za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini, poštivanje vladavine prava i jačanje međunarodne sudske prakse – istakao je Berton.