Nakon rada na zaštiti okoliša: GIKIL dobio vodnu dozvolu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Kompanija Global Ispat Koksna Industrija dobila je vodnu dozvolu. Nakon detaljnog pregleda cjelokupne dokumentacije i izvršenog uviđaja, Agencija za vodno područje rijeke Save, GIKIL-u je izdala Rješenje o vodnoj dozvoli.

„U prethodnom periodu od nekih četiri mjeseca GIKIL je poduzeo sve aktivnosti da svoje pogone dovede u postojeće ispravno stanje, da eliminišemo sva curenja, sve nedostatke koji su utjecali na određena zagađenja po određenim dijelovima fabrike. Poduzeli smo sve te aktivnosti da bi GIKIL radio u nekakvom sigurnom i ekološki prihvatljivom radu.“ – kazao je Zuhdija Aganović, izvršni direktor i član Uprave u GIKIL-u.

GIKIL je izradio i dostavio prvi dinamički plan u BiH ovakve vrste koji predstavlja spisak aktivnosti i mjera sa finansijskom procjenom za svaku narednu godinu. Menadžment ove fabrike koksa radio je i na izradi projekata, a sve sa ciljem zaštite okoliša u cjelini.

„To smo sve završili u vrlo kratkom vremenu. Prva smo kompanija koja je po novoj uredbi za izdavanje vodnih dozvola, uspjela da dobije tu vodnu dozvolu po svim propisima koje je propisala Agencija.“ – dodaje Aganović. 

Vodna dozvola propisuje da GIKIL u narednih pet godina mora po tačno utvrđenim planovima i sredstvima dovesti sve emisije u vodu u onoj mjeri u kojoj je to zakonski dozvoljeno. Obzirom da je GIKIL u protekloj godini imao izuzetno uspješno poslovanje, za sanaciju štete do koje je došlo u augustu prošle godine, ali i za rad na projektima zaštite okoliša uloženo je oko pet miliona maraka.

„Sredstva potrebna za finansiranje ovih 47 projekata obezbijedili smo iz tekućeg poslovanja. Mi smo u 2018. godini imali najbolje rezultate otkako je GIKIL osnovan tako da smo sredstva obezbijedili i ulagali.“ kazao je Fuad Mumunović, izvršni direktor za proizvodnju u GIKIL-u

Među najvažnije završene projekte koji su značajno utjecali na dobijanje vodne dozvole, spada i  rad amonsulfata s ciljem prerade svih amonijačnih voda koje nastaju u procesu proizvodnje koksa. Iako je značajan korak napravljen, iz GIKIL-a ističu da ovdje neće stati. Sve svoje aktivnosti sada će usmjeriti ka dobijanju okolinske dozvole. Također, radit će se i na tome da se svi proizvodno-tehnološki procesi dovedu pod neophodne zakonske okvire rada.